DSC_1726

DSC_1726

Избират 17 ученици за съветници в Средец

общински съветници, ще бъдат през лятото. Новината съобщи днес Таня Николова от сдружение "Диалог". Тийнейджърите ще влязат в Общински младежки съвет, чиято задача ще бъде да дадат идеи за развитието на младежки политики в общината. Това се случва по проект "Ти решаваш", който е спечелен и ще бъде реализан от сдружение "Диалог" съвместно с община Средец.DSC_1736

В избирането на 17-те млади общински съветници ще се включат възпитаниците на двете учебни заведения в Средец. Над 300 са младежите, които могат да кандидатстват или да бъдат издигнати за участие в изборите. "Община Средец е първата в област Бургас, която спечели и ще реализира такъв проект", каза кметът на Средец Иван Жабов. С избора на младежите и включването им в Общинския съвет им се дава шанс да се запознаят с работата на местния парламент и да бъдат подготвени, когато един ден решат да се кандидарат и да влязат в управлението на общината. Целта на проекта е и да даде възможност на младите да останат и да се реализират в общината.

Представители на общинската администрация ще участват активно в провеждането на изборите. Ще бъдат изработени специални бюлетини и ще бъдат открити избирателни секции, в които избраните преди това комисии ще работят в деня на вота.

Младите общински съветници няма да получават заплати, както в момента съветниците в местния парламент на Средец вземата месечни възнаграждения. 17-те ученици ще бъдат запознати с работа на ОбС Средец и ще посетят Народното събрание. До този момент младежи не се присъствали на заседание на местния парламент в Средец, допълниха съветници, които взеха участие в представянето на проекта днес.