На 19-ти февруари се навършват 150 години от обесването на Апостола на свободата

На 19-ти февруари се навършват 150 години от обесването на Апостола на свободата

В историята на всеки народ със златни букви са изписани имената на националните му герои, без чиято съдба историята им нямаше да е същата. Историята на България не прави изключение, напротив. Списъкът с имената на героите, дали живота си за създаването, свободата и развитието на България е дълъг. Затова всяка година навръх националните ни празници с тържествена заря проверка си спомняме за тях. И дори всеки ден да се разединяваме, да се караме и да спорим, именно чрез тях, нашите национални герои се опитваме да се обединим и да пазим завещаните ни завети.

19-ти февруари всяка година по особен начин ни сплотява, умълчава ни, но и ни кара да се връщаме назад към миналото, да препрочитаме историческите факти и да ги анализираме. На 19-ти февруари тази година за 150 път ще си спомним за онзи черен ден във Възрожденската история на България, когато Васил Левски увисва на бесилото край София. На тази дата учени се опитвам да уплътнят образа на Апостола на свободата и да припомнят завещаните от него думи и дела. Политиците се опитват да закачат като значка на ревера си делото на Левски, защото няма по-голяма светиня, пред която да се преклоним!

150 години след смъртта на Апостола на свободата, в контекста на новото време, на новото хилядолетие и новите технологии, решихме да попитаме Изкуствения интелект (ChatGPT), какво "знае" за Левски. Наясно сме, че той обработва информация, която му е закодирана и че тепърва ще се самообучава, затова не е странно, че прави грешки. Но хубавото е, че въпреки че е Изкуствен интелект "осъзнава" грешките си и се опитва да се коригира. Така "взехме" второто интервю от ИИ, като темата естествено бе Васил Левски. Зададохме въпросите на български език. Публикуваме "разговора", така както се случи. От него ще разребете, че все още ИИ не знае достатъчно за българския национален герой и прави фактологически грешки, които уловихме, но се опитахме да изчистим някои от тях чрез допълнителни въпроси, за да видим какво ще отговори той.

- Знаеш ли кой е Васил Левски?

- Да, Васил Левски е национален герой на България и е един от най-известните български революционери и борци за национална независимост. Той е роден на 18 юли 1837 година в Карлово и умира мъченически на 18 февруари 1873 година в София, където е бил обесен от османските власти поради своята революционна дейност.

Васил Левски е основател на Вътрешната организация - тайна революционна организация, която е имала за цел освобождението на България от османското иго. Той е известен също като Апостолът на свободата, заради своята убеденост, че свободата и независимостта на България могат да бъдат постигнати само чрез национално обединение и революция. Той остава един от най-популярните символи на българската национална идентичност и борба за свобода.

- А защо го наричат Апостол на свободата?

- Васил Левски е наричан "Апостол на свободата" заради ролята, която играе в историята на България и заради своята убеденост в свободата и независимостта на България. Той е бил един от основателите на тайната революционна организация Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), която е имала за цел освобождението на България от османското иго.

Левски е бил убеден, че националната свобода и независимост могат да бъдат постигнати само чрез обединение на българите и революционна борба. Той е провеждал активна дейност за мобилизиране на българите за участие в борбата за свобода, като е организирал множество революционни комитети и крипти.

Въпреки че е бил арестуван и екзекутиран от османските власти, идеите на Васил Левски за свободата и независимостта на България остават силни и вдъхновяващи за много българи до днес. Затова той е известен като Апостол на свободата.

- А защо го наричат и Дякон?

- Васил Левски се нарича "Дякон" поради факта, че е бил ръководител на тайната революционна организация Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), която е имала за цел освобождението на България от османското иго. В рамките на тази организация, Левски е бил избран като "Дякон" - това е било кодово име, което се използвало за него.

Кодовото име "Дякон" има двойно значение - на първо място, то отразява ролята на Васил Левски като ръководител на ВМОРО, като дякон е титла за свещеник, който е помощник на епископ. В този смисъл, Васил Левски е бил ръководител на революционния комитет, който е бил помощник на Външния революционен комитет, който е бил по-висшата инстанция на организацията.

Второ, кодовото име "Дякон" има и смисъла на "помощник", "помощник-наставник" или "ученик". Това отразява ролята на Васил Левски като учен, който е работил за образованието и просветлението на българския народ. Той е изучавал много науки и езици, като е считан за един от най-образованите българи на своето време.

Затова, "Дякон" е кодовото име, което е било избрано за Васил Левски в организацията на ВМОРО, и то отразява ролята му като ръководител и наставник на българския народ в борбата за свобода и независимост.

- Кои са били сподвижниците на Левски?

- Васил Левски е имал множество сподвижници, които са работили заедно с него за постигането на целта за освобождението на България от османското иго. Някои от най-известните сподвижници на Левски включват: Христо Ботев - български поет, революционер и ръководител на българските войски по време на Априлското въстание през 1876 г. Георги Стойков Раковски - български революционер, писател и деец на Българското възраждане, който е създал тайна революционна организация "Българска централна комитетка". Васил Иванов Кунчев ("Левския") - близък сподвижник на Васил Левски, който е продължил неговата работа след изпълнението му. Той е бил ръководител на множество революционни комитети и е участвал в редица битки за освобождението на България. Найден Геров - български просветител и деец на Българското възраждане, който е създал първата българска енциклопедия. Любен Каравелов - български революционер, писател и деец на Българското възраждане, който е бил ръководител на тайната революционна организация "Българска легия". Димитър Общий - български революционер, който е бил един от основателите на тайната революционна организация "Вътрешна македоно-одринска революционна организация", която е продължила работата на Васил Левски след изпълнението му.

Това са само някои от най-известните сподвижници на Васил Левски, които са работили заедно с него за постигането на целта за освобождението на България от османското иго.

- Васил Иванов Кунчев и Васил Левски са един и същи човек.

- Да, Васил Иванов Кунчев и Васил Левски са един и същи човек. "Левски" е псевдонимът, който Васил Кунчев избира за себе си, когато започва да се занимава с революционна дейност за освобождението на България от османско иго. Псевдонимът му се свързва с имената на две планини в България - "Витоша" и "Стара планина" (познати още като "Балкан"), които заедно образуват формата на лъвска глава, която се среща в българския герб. Под името "Левски", Васил Кунчев организира и ръководи тайната революционна организация "Вътрешна македоно-одринска революционна организация" (ВМОРО), която има за цел освобождението на България и Македония от османското иго.

- А кой е предал Левски?

- Васил Левски е бил предаден от своя сподвижник, Любен Каравелов, който е бил ръководител на тайната революционна организация "Българска легия". През март 1872 година Левски и Каравелов се срещат в град Русе, където Левски има намерение да организира революционна дейност в България. Каравелов обаче е под наблюдение от турските власти и когато вижда, че Левски е разкрил своята самоличност на местен пазач, Каравелов го предава на турците. След като е заловен, Левски е подложен на съдебен процес и е осъден на смърт чрез обесване. Той е обесен на 18 февруари 1873 година в София.

- Любен Каравелов не е предал Левски...

- Искрено се извинявам, беше моя грешка в предишния ми отговор. Любен Каравелов не е предал Васил Левски на турските власти, това е грешка в моето предишно твърдение. В действителност, Левски е бил разкрит от полицията на 27 януари 1873 г. в къщата на Димитър Общий, където е живял под името "Иван Черкезов". След като е задържан, той е подложен на съдебен процес и е осъден на смърт чрез обесване. Той е обесен на 18 февруари 1873 година в София. Пак се извинявам за грешката и благодаря Ви, че ме коригирахте.

Очаквайте серия от интервюта с ИИ. Ако има теми, които Ви вълнуват, може да ги предложите и по тях да зададем въпроси на ИИ.

ChatGPT: Етиката трябва да е приоритет за журналистите и медиите