Цитатите ще бъдат изписани върху пейките в Морската градина. Снимка Община Бургас

Цитатите ще бъдат изписани върху пейките в Морската градина. Снимка Община Бургас

Изписват върху пейките в Бургас култови фрази от обичани български филми. Идеята е на Община Бургас и оттам уверяват, че инициативата им няма да струва много пари. Градът е домакин на четири кино фестивала "София филм фест на брега", Международен филмов фестивал Бургас, "CineLibri", Международен фестивал за документално историческо кино и все по-предпочитано място за снимачна площадка през последните години. Това провокира и идеята за изписване на фразите по пейките.

Защо пейките ли? Ами защото са комуникативно място, на което много хора се смеят или плачат, почиват си, размишляват, четат. Много момичета са били целунати там за първи път. Много младежи са правили своите планове за бъдещето на пейка в парка. Не е грях и закононарушение човек да изпие там една бира или чаша вино, стига да не прекалява, да не поврежда парковата мебел и да изхвърля отпадъците на правилното място.

От Общината вече са се спрели на няколко цитата:

"Риба, ама цаца! - Цаца, ама риба!" от филма "Кит";

"Ауу, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" - Стефан Данаилов в "Дами канят";

"Майки и бащи, родители, защо на бъдещето ваше удряте шамари?" - песента на Женя от "Васко да Гама от село Рупча";

"Нема стрАшно като има брАшно!" - Павел Попандов в "Оркестър без име";

"Парите са тор, от която изникват красиви цветя" - Тодор Колев в "Опасен чар";

"Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път!" от "Куче в чекмедже".

От администрацията на кмета Димитър Николов обаче очакват предложенията и на жителите на Общината. Те могат да публикуват своите любими цитати във фейсбук страницата на общинската туристическа платформа Go to Burgas. От Общината ще подберат възможно най-много от тях, за да се четат по пейките на Бургас и да създават настроение на всеки, който поседне на тях.

Преди две години пейки със стихове на Христо Фотев и Петя Дубарова бяха монтирани в центъра на града. Инициативата за поставянето им бе на клуб "България за младите" към ГЕРБ.

Стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев оживяха на пейки