Таня Янчева ще ръководи Общинския съвет в Царево следващите четири години. Снимки Лина Главинова

Таня Янчева ще ръководи Общинския съвет в Царево следващите четири години. Снимки Лина Главинова

Таня Янчева от ГЕРБ ще ръководи Общинския съвет в Царево през следващите четири години от мандата на новоизбрания местен парламент. Тя бе избрана с гласовете на мнозинството. В новия ОбС на Царево първа политическа сила е ГЕРБ с 8 съветници, "Движение Гергьовден" имат 3 съветници, БСП - 2-ма. Така напрактика ГЕРБ има мнозинство в 13-членния местен парламент и показа, че няма да се вслушва в гласа на опозицията.

Новоизбраните съветници, кметът на община Царево Георги Лапчев и на кметовете на Ахтопол - Станислав Димитров и Лозенец - Женя Гандиева положиха клетва на тържествена сесия, която бе открита от областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Честта да води първото заседание, до избора на председател, се падна най-възрастният съветник Живко Жеков от БСП. Тричленна комисия бе избрана, за да организира и проведе тайния избор за председател. "Да не изместваме вота на избирателя. Предлагам за председател на Общинския съвет Ангел Цигуларов (ГЕРБ), който има най-много лични преференции (543 б.а.) на тези избори", предложи Атанас Желязков от "Движение Гергьовден". От ГЕРБ контрираха предложението, като издигнаха друг свой колега - Таня Янчева, за която това е първи мандат в местния парламент. И БСП, въпреки че има само двама съветници, направиха предложение за председател. Номинацията на БСП бе за Станислав Добрев от "Движение Гергьовден". Ангел Цигуларов си направи отвод и така в надпреварата останаха - Таня Янчева от ГЕРБ и Станислав Добрев от "Движение Гергьовден". След тайното гласуване за Янчева бюлетина пуснаха нейните колеги от ГЕРБ. Предложението за Добрев подкрепиха съветниците от "Движение Гергьовден" и БСП, които общо имат 5 гласа.

Така Таня Янчева ще ръководи местния парламент, в който има преобладаваща мъжко присъствие. Дамите са едва три и те са от ГЕРБ.

Втора точка от дневния ред на първата сесия бе за избор на Комисия, която ще изработи Правилника за организация и дейността на Общинския съвет. От ГЕРБ предложиха в петчленната комисия за влязат Таня Янчева, Калин Стоянов, Даниел Николов, Невяна Фешева и Ангел Цигуларов.

"Предлагам в Комисията да бъдат представени и трите партии, които имат съветници, като естествено най-много членове ще има ГЕРБ", каза Димитър Гочев от БСП. Неговото предложение бе за Ангел Цигуларов, Даниел Николов и Таня Янчева от ГЕРБ, Живко Жеков от БСП и Станислав Добрев от "Движение Гергьовден". С мнозинството от 8 съветници ГЕРБ бламираха опозицията, като подкрепиха своето предложение в Комисията, която ще изработи Правилника да влязат само съветници от мнозинството.

След гласуването, Димитър Гочев от БСП призова колегите си от ГЕРБ, като изработват Правилника да включат по едно зам-председателско място за двете опозиционни партии.

"Видяхме анонси от опозицията с номинирането на Ангел Цигуларов за председател на ОбС. Това са хубави посоки и дано опозицията да е озряла за истинска политика. Да не забравяме, че ГЕРБ има мнозинство в ОбС", коментира кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Галерия