5

Йовчев: Това ще бъде политиката на МВР

работи Цветлин Йовчев в отговор на питане относно опазване правата на българските граждани и притеснителните практики за разпити на журналисти, които отразяват събития на опозицията. Въпросът беше зададен от името на цялата група народни представители от партия ГЕРБ - Бургас. Според министър Йовчев върховенството на закона е водещо при работата на МВР.

"В момента МВР е главен заложник това правителство да съществува", категорични са депутатите Димитър Бойчев и Семир Абу Мелих. "Вие в момента охранявате правителството от собствения му народ, като ескортирате протестиращите българи по районните управления, записвате им данните и се опитвате да всявате страх у тях. С чия заповед автобусите на мирно протестиращи хора от Бургаска област, на 4 септември, бяха отклонени от пътя си и паркирани пред Второ районно управление и защо са записвани личните данни на гражданите?", пита Семир Абу Мелих.

Според него, МВР пазите правителството и от депутатите, и от журналистите. Като доказателство за твърденията си той даде случката от 12 юли 2013 г., когато журналисти отразиха инспекцията на народни представители на участъка на автомагистрала "Тракия" в района между Зимница и Карнобат. 

"На 13 септември 2013 г., по време на парламентарен контрол, вие излъгахте от трибуната на Народното събрание. Надяваме се, че не сте го направил нарочно, а сте бил подведен от вашите експерти. Тогава вие заявихте, че от структурите на ГЕРБ в Бургас е обявено с прессъобщение, че депутати ще открият предсрочно последния участък от автомагистрала "Тракия". Г-н министър, ето ви оригинала на прессъобщението с дата и час на изпращане. Тук пише: Колеги, народните представители от ГЕРБ-Бургас ще отидат на място да видят изцяло завършената последна отсечка на магистрала "Тракия". Народните представители отидохме с журналистите да видим как се харчат европейски пари за тази важна отсечка от магистралата, която 

не беше открита през най-натоварените почивни дни, защото чакахте един министър да си дойде от Брюксел и да пререже лентата пред обективите на медиите", каза още Семир Абу Мелих, който беше наказан с акт, заради присъствието си на пътния участък.

"Нищо общо с демокрацията нямат и разпитите на кметове, които са отишли да видят защо не се пуска готов пътен участък, в дни когато хиляди българи ще пътуват в тази посока по обиколни и опасни пътища. За разпити на журналисти по полицейските участъци пък може да се чуе само в диктаторски държави, каквато се надяваме, че България все още не е станала.

Стана ясно, че сте изтеглил основния човешки ресурс на МВР в София, за да опазите властта, а оставихте градовете и селата извън столицата с намален състав, въпреки силната битова престъпност.

За съжаление МВР, под ваше ръководство, работи не за хората, а за запазването на правителството, при това по силов начин!", каза от трибуната на Народното събрание депутатът Иван Вълков.