Виненият кебап се сервира с бял ориз и хубаво вино. Снимки Chef Димитър Боев

Виненият кебап се сервира с бял ориз и хубаво вино. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Винен кебап

 

Необходими продукти

За кебапа:

600 гр. телешко;

180 гр. червено вино;

200 гр. доматен сос;

200 гр. пилешки бульон;

180 гр. стар лук;

2 скилидки чесън;

100 гр. морков;

50 гр. масло;

мащерка / розмарин / зехтин;

черен пипер на зърна / дафинов лист / бахар / магданоз

За ориза:

220 гр. вода;

100 гр. бял ориз;

40 гр. масло;

сол / черен пипер едро смлян


Начин на приготвяне

Нарежете телешкото на парчета със големина 3 см. и ги запържете в загрято в тенджера олио. Нарежете и лука на кубчета, а моркова и чесъна на кръгчета и щом месото е хванало хубав загар, прибавете зеленчуците, и добавете маслото, за да се карамелизират добре съставките.

Когато зеленчуците и месото се карамелизират, прибавете виното и оставете да поври, докато течността се редуцира наполовина. След това прибавете доматения сос и бульона. Подправките сложете в тензух или хартия за печене и завържете с връзка. Ако използвате хартия, направете няколко дупки по нея и сложете към кебапа. Намалете котлона и оставете да се готви бавно за около 2 часа. Когато е готово се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Измийте ориза и го сварете за 8 минути в подсолена вряща вода. Прецедете го, овкусете го със сол и го пресипете в купа, където го разбъркайте с 40 гр. студено масло.              

В чиния за супа поставете един кръг от ориз, като го поръсите със смлян черен пипер, а около него поставете месото със соса и поръсете със нарязан магданоз. Сервирайте ястието с хубаво червено вино!

Галерия