Млякото с ориз е подходящ десерт за всеки сезон. Снимки Chef Димитър Боев

Млякото с ориз е подходящ десерт за всеки сезон. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Мляко с ориз
 

Необходими продукти

70 гр. ориз бял

250 гр. сметана

300 гр. мляко

50 гр. захар

2 жълтъка

кора от 1 портокал

кора от 1 лимон

ванилия

сладко от кайсии

За сладкото от кайсии:

1 кг. кайсии

1 кг. захар

50 гр. лимонов сок


Начин на приготвяне:

Преди готвене измийте ориза със студена вода. В тенджера смесете млякото, сметаната, ванилията и кората от портокал и лимон и оставете да заври. Прибавете ориза и гответе, докато не омекне. В купичка смесете жълтъка и захарта и бъркайте да се получи хубава леко пухкава и гладка смес. Прибавете сместа от жълтък и захар към ориза и бъркайте до 3 минути на слаб огън, да се сгъсти добре. Изсипете сместа в чашки и оставете да истине.

За сладкото от кайсии:

Изчистете кайсиите и ги смесете със захарта и лимона и оставете за една вечер в хладилника. На другият ден поставете на котлона на среден огън и щом захарта се разтопи, увеличете котлона и гответе за около 20 минути. Когато е гладко и гъсто оставете за 15 минути да се охлади и щом леко стегне поставете във бурканчета или торбички за вакуумиране и да поставите във фризера.

Галерия