Рецептата за зелника е характерна за странсжанския край. Снимки Chef Димитър Боев

Рецептата за зелника е характерна за странсжанския край. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Гол зелник

 

Необходими продукти

500 гр. лапад

1 връзка зелен лук

10 грама джоджен

100 гр. сирене козе

100 гр. прясно мляко

3 яйца

сол, червен пипер, черен пипер, олио

 

Начин на приготвяне

Лападът се почиства от жилите и се бланшира за няколко минути. Прецежда се и се нарязва на ситно. В тенджера се запържва зеления лук за 5 минути след това се добавя лапада и се подправя с джоджен. Когато е готово и водата се е изпарила, лападът е сготвен напълно, добавете солата  и червения и черния пипер. Ако сместа е готова, махнете от котлона и оставете да се охлади за 20 минути. Накрая се добавя в тази смес натрошеното сирене, яйцата и прясното мляко и се бърка, докато се получи еднородна смес, която се изсипва в тавичка. Пече се на 200 градуса, докато се зачерви.

Галерия