Срещата бе свикана от областния управител Мария Нейкова

Срещата бе свикана от областния управител Мария Нейкова

Забраняват обработването на пасища със селскостопанска техника ежедневно в часовете от 09.00 до 20.00 часа за времето от днес, 17-ти юли, до 30-ти септември включително. Целта е превенция срещу възникването на пожари през горещите летни месеци. Предложението ще залегне в заповедта на областния управител Мария Нейково. То беше обсъдено на междуинституционална работна среща във връзка с пожароопасния сезон.

Кметовете по места трябва да осигурят изораване и окосяването на сухите треви около населените места, като ивицата да бъде с ширина 6 метра.

Директорите на държавните горски и ловни стопанства да обозначат участъците в горските територии с повишена пожарна опасност.

Най-пожарооопасните райони в област Бургас са общините Средец, Бургас, Карнобат, Айтос и Царево. За календарната 2023 г. са регистрирани 35 горски пожари в областта като са засегнати 16 879 дка горска растителност, от които 2 175 дка са невъзстановяеми след пожарите. От началото на годината до 16-ти юли са регистрирани 10 горски пожара, които са обхванали 2 859 дка.

Липсата на достатъчно вода, труднодостъпните терени, върху които се разпространяват пожарите, старите противопожарни автомобили в някои регионални служби на ПБЗН са част от проблемите, с които се сблъскват специализираните служби. За целта институциите заявиха, че контролът и превенцията са непрекъснат процес. На териториален принцип в райони с риск от пожари има засилено полицейско присъствие. Осигуряват се водоноски, които да се използват веднага при необходимост. Беше отбелязана добрата координация и взаимодействия между институциите, доброволческите отряди и земеделските производители, които с трактори и булдозери помагат на пожарникарите за локализирането и потушаването на пожарите. От Областна дирекция на МВР Бургас уточниха, че до сега няма постъпили сигнали за злонамерени палежи. Областно пътно управление започват премахване на растителността около пътните настилки.

Галерия