Фестивалът на келтската култура се проведе с подкрепата на Община Бургас. Снимки Авторът

Фестивалът на келтската култура се проведе с подкрепата на Община Бургас. Снимки Авторът

Келтска музика звуча в Бургас на ръчно изработени инструменти. Мелодиите, нечувани досега, събраха десетки любопитни до експозицонен център "Флора". Събитието бе гвоздеят в програмата на Международния келтски фестивал "Духът на келтите'2024", организиран от СНЦ "Историческо наследство "Храбово" - Тополовград. От бургаска страна участваха представители на СНЦ "Ценности", както и гости от цялата страна. Именно членовете на акустична формация "Фрея" от Пловдив взривиха публиката със своите изпълнения на норвежки и фински език.

"Ние сме свързани със съвремието, но търсим контакти от миналото", каза за сайт "Черноморие" Теодора Стоянова - солистка на акустична формация "Фрея". Чаровната дама с огненочервени коси изпя за първи път най-новата си песен, разказваща за годски вожд. Песента е плод на общ труд на преводачката Петя Крушева. Инструментите, на които музикантите свириха, са изработени от съпруга на Теодора - Добрин Стоянов. Той е лютиер, завършил е  образованието си по тази специалност в Канада, допълни певицата на групата Теодора. По образование тя е филолог, но след ката стават семейство Стоянови двамата се отдават на общата им страст - да се посветят на древната кeлтска култура.

Фестивалът "Духът на келтите" в Бургас включваше още традиционни шотландски и ирландски хора, келтска работилница за изготвяне на глинени медальони, оцветяване на дървени амулети и рисуване на традиционни келтски символи.

Галерия