GSM2

GSM2

Клиентите на мобилните оператори искат достъп до интернет на Комисията за регулиране на съобщенията. Докладът беше одобрен от праламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. "Броят на потребителите на мобилни телефонни услуги нараства. В края на годината броят на активните SIM карти, с възможност за ползване на гласови услуги е 10 475 083 абоната, или с 2.7 % повече спрямо края на 2010 г. Съотношението между потребители на предплатени услуги и абонати по договор е 37 към 63, което общо взето е в рамките на европейските практики", се казва още документа. 

"В условията на икономическа криза в световен мащаб, следвайки тенденциите, се установява че в сегмента, за който става въпрос, има намаление на темповете на ръст на услугите в размер на 6 %, освен това се произвежда около 4 % брутен вътрешен продукт, което отрежда на този сектор един от най-динамично развиващите се и стратегически сектори за българската икономика", коментира председателят на парламентарната комисия - бургаският депутат Иван Вълков. 
Според доклада общите приходи от предоставяне на мобилни телефонни услуги отново бележи спад: за разглеждания период те са намалели с 10.5 %, като към края на 2011 г. възлизат на 1,734 млрд. лева.