Новата социална услуга на Домашния социален патронаж вече се предлага в Бургас

Новата социална услуга на Домашния социален патронаж вече се предлага в Бургас

"Възрасните хора със заболявания не са опасни за нас, те имат нужда от грижа сега, както ние ще имаме след време! Когато едно социално начинание среща съпротива, а не подкрепа, то няма смисъл да се налага.

За съжаление, социалната градина за възрастни хора "Грижовник" в село Твърдица, за която имахме намерение да кандидатстваме по програма "Красива България", няма да се реализира там, заради нежеланието на местните жители.

Няма да описвам аргументите им "против", нито ще ги оспорвам, макар че имам какво да кажа", това написа в профила си в социалните мрежи кметът на община Бургас Димитър Николов по повод реакцията на жителите на населеното място, които се обявиха против превръщането на сградата на бившата детска градина в дневен център за хора с деменция

"Не виждам смисъл да налагам едно толкова добро и смислено начинание, след като има силна съпротива срещу него в селото. И понеже съм сигурен в необходимостта от такава грижа за хората с деменция, ви уверявам, че ще продължим да работим по темата и ще създадем чудесен дневен център за тях, а може би и за самите нас след време.

Екипът ми търси друга подходяща сграда, на друго място и ви уверявам, че ще случим този проект! И ще го направим там, където не само не поражда негативизъм, а се радва на подкрепа!

Дължим го на хората с деменция, на всеотдайните ни социални и медицински служители, на студентите, които ще помагат. Дължим го на самите нас ако претендираме да сме емпатични хора и общество", пише още в поста на кмета Николов.

Решението за превръщането на сградата на бившата детска градина в Твърдица в нова социална градина за възрастни хора "Грижовник" бе гласувано на извънредно заседание на Общинския съвет в Бургас, което се проведе на 22-ри февруари. Докладната записка е на кмета на община Бургас Димитър Николов. В нея той предлага следното:

"...предлагам да бъде свикано и насрочено извънредно заседание за  вземане на решение, с което се даде съгласие Община Бургас да кандидатства с проектно предложение по проект:"Красива България", мярка М02 "Подобряване на социалната инфраструктура", за нуждите на Домашен социален патронаж - социална услуга, предоставяна на общинско ниво. Срокът за подаване на проектното предложение е до 15.03.2024 година".

В докладната той запознава общинските съветници с новата социална услуга на общинския Социален патронаж - градина за възрастни хора "Грижовник", създадена в отговор на отчетен значим социален интерес и потребност от целодневен престой на пълнолетни хора (възраст над 50 години), диагностицирани с деменция от различен произход. Целта е те да получават професионална грижа в приятна и дружелюбна атмосфрера, с осигурени различни занимания и възможности за разширяване на социалните контакти под наблюдение на специалисти. Дневните грижи и дейности от психолози, рехабилитатори и социални работници ще бъдат насочени към забавяне на развитието на деменцията, включително забавяне на влошавашето на когнитивните, паметовите, двигателните способности и на емоционалното състояние.

Социалната услуга вече се предлага в сграда на улица "Иван Богоров" №30 в Бургас. Капацитетът й обаче не е достатъчен, за да покрие нуждите на всички, които имат нужда от нея. Затова от Общинана са потърсили възможности за разширяването й.

След като жителите на Твърдица са изразили несъгласието си с превръщането на сградата на бившата градина в място за предоставяне на социална услуга, от Община Бургас ще търсят друго подходящо място за нейната реализация.