Не можем да разходваме пари за ток например от друго перо в бюджета, коментира кметът на Царево Георги Лапчев (в средата). Снимка Черноморие-бг

Не можем да разходваме пари за ток например от друго перо в бюджета, коментира кметът на Царево Георги Лапчев (в средата). Снимка Черноморие-бг

Министърът на финансите Асен Василев ни вкарва в икономии. Трябва да икономисваме от ток, вода, гориво, за да влезем в тази 1/12 от бюджета, която можем да разходваме сега, тъй като държавния бюджет не е приет. А ако не успеем да го направим, ще ти питат защо не сме се съобразили, коментира кметът на община Царево Георги Лапчев.

Повод за думите му станаха високите сметки за ток за декември и липсата на компенсации от страна на държавата. Обещаните пари за частично компенсиране на средствата за ток за бизнеса ще бъдат преведени не по-рано от средата на февруари. Каква ще е компенсацията за общините не е ясно.

В момента всички общини могат да разходват едва 1/12 от бюджета си за миналата година. Те не могат на своя глава да прехвърлят средства от едно перо в друго, за да платят високите сметки за ток, които дойдоха в началото на годината. Правителството заложи компенсация до 75% на 1 мегават час, но не повече от 30% от изразходваното количество. Еднократно бяха изплатени компенсации за ноември през декември. За декември и януари такива все още няма.

В същото време Закона за държавния блюджет не е приет, а в проекта му се залагат увеличение на минималната работна заплата, увеличение на пенсиите и т.н.

С повишаване на минималната работна заплата от 1 април на 710 лева ще се вдигнат всички осигуровки. Това означава, че и общините ще трябва да увеличат средствата за осигуровки на служителите си. От друга страна те ще продължат да плащат за издръжка на децата в детските ясли и градини, но все още не знаят каква компенсация ще получат от държавата. Предложението на кабинета е от 1 април родителите да не плащат месечна такса за посещение на детето им в ясла и градина.

Децата без такса на градина, общините ще продължат да плащат издръжката

От своя страна общините ще продължат да плащат издръжката на децата в тези заведения (това са пари за консумативи - ток, вода, парно, режийни, храна и т.н.). "Как да планирам каква сума да бъде предвидена за издръжка на децата в яслите и градините, като до този момент не са ни казали как и с колко ще бъдем компенсирани, след като няма да събираме месечин такси", пита кметът на Царево Георги Лапчев. В общината между 350 и 400 деца посещават ясли и градини. От 1-ви април техните родители ще спрат да плащат месечни такси. С това ще бъдат намалени и приходите на общината в това перо. Издръжката за дете обаче остава. В Царево тя е между 700 и 800 лева. От Общината все още не са наясно на каква компенсация от тази сума ще могат да разчитат от държавата. Това допълнително затруднява и изработването на проекта за бюджет.

Ако държавния бюджет бъде приет в края на март, общинските ще бъдат приети не по-рано от края на април. И ще влязат в сила от 1 май.