Иван Портних настоя главния архитект да си подаде оставката до края на деня. Снимка Община Варна

Иван Портних настоя главния архитект да си подаде оставката до края на деня. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних поиска оставката на главния архитект на Общината Виктор Бузев. Мотивите на кмеса са - липсата на цялостна визия за развитието на града, презастрояване в отделни зони, пасивност по отношение на ключови проекти за града и липса на организация, контрол и ясни правила за работата на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ).

"Преди няколко години, когато си стиснахме ръцете, плановете бяха едни, и за съжаление към днешна дата, голяма част от проектите не се случиха. Въпреки многократните опити за публична дискусия за развитието на града, сме свидетели, че такава не се проведе", коментира кметът. Той посочи, че вижда пасивност в главния архитект по отношение на паметниците на културата, възстановяването на къщата на Антон Новак и превръщането й в музей, обявяването на международен конкурс за терена на т.нар. Дупка и други.

По думите на Портних в действията на главния архитект има ясни опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. За пример той посочи, че зад гърба му, той е разписал разрешителното за преместваеми обекти към ресторант "Хоризонт", без да има право за това. "Друг такъв случай се наблюдава с незаконните бараки в курорта Златни пясъци, където главният архитект прави всякакви опити в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената ми позиция, да подпише разрешенията за поставяне на бараките", обясни Портних. И допълни, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна.