Иван Портних приветства активното участие на Индонезия в събития от културния календар на града. Снимка Община Варна

Иван Портних приветства активното участие на Индонезия в събития от културния календар на града. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с посланика на Индонезия у нас  - Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид, която бе придружена от почетния консул на Индонезия в морската столица Красимир Симов.

По време на разговорите кметът припомни, че Варна е побратимен град със Сурабая, което е отлична основа за по-активно развитие на двустранните контакти. Той представи най-важните проекти в морската столица, като подчерта, че образованието и културата са важни приоритети за местната власт. Иван Портних приветства активното участие на Индонезия в събития от културния календар на града, включително в Международния филмов фестивал "Любовта е лудост", който се провежда в момента.

Н. Пр. Сри Астари Расджид от своя страна сподели, че се радва да бъде отново във Варна и е доволна от контактите с местната академична общност. "Нашето правителство задълбочава отношенията с Министерството на образованието в България, затова съм щастлива, че обсъждаме варианти за обмен на лектори и студенти и от варненски университети", заяви тя. Посланик Расджид допълни, че след 2 седмици предстои провеждане на бизнесфорум в София, по време на който се подготвя подписване на меморандум за сътрудничество между българската и индонезийската търговски камари. "По време на този форум със сигурност ще спомена добрите отношенията с град Варна и възможностите за развитието им", допълни тя.