Общественото обсъждане за именуване на Летния театър е насрочено за 27-ми февруари. Снимки Община Бургас и Архив Черноморие-бг

Общественото обсъждане за именуване на Летния театър е насрочено за 27-ми февруари. Снимки Община Бургас и Архив Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага Летния театър на Бургас да носи името на световно известния диригент Емил Чакъров. Съгласно Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, се предвижда провеждане на обществено обсъждане на предложението. То е насрочено за 27-ми февруари (четвъртък) от 17:00 часа в Заседателната зала на Община Бургас.

Малцина бургазлия явно знаят, че една от залите на Летния театър вече носи името на маестро Чакъров. Тя бе именувана на 9-ти август 2014 година в присъствието на Йорданка Ананиева – тогава зам.-кмет по култура в Община Бургас (сега зам.-кмет по образование в Общината б.а.). За освещаването на залата, чийто вход е откъм гърба на Летния театър, бе наредена и фотоизложба "Емил Чакъров". На събитието тогава дойдоха съучениците и приятелите на маестрото, сред които проф. Минчо Минчев, проф. Георги Спасов, концертмайсторът Димитър Иванов, сестрата на Чакъров, магистър - фармацевт Виолета Попова, придружена от 13-годишната си, тогава, внучка Вишана Попова.

Две години по-рано, през 2012 година, имаше предложение Летния театър да носи името на музиканта Пламен Ставрев (той си отиде от този свят на 15-ти декември 2011 година б.а.). "Идеята за именуването на Летния театър беше моя. Преди да я обявя я консултирах със съпругата на Пламен – Пени Ставрева. Тогава тя не бе подкрепена от съветниците. Нямам нищо против Емил Чакъров, който е прославил България. Но няма да участват в обсъждането и гласуването на това предложение. Мисля, че така е редно", каза пред "Черноморие" Георги Маринчев - общински съветник и зам.-председател на "Движение Гергьовден".

През 2012 година докладната записка с предложението за именуване на Летния театър на името на Пламен Ставрев бе входирана от Вълчо Чолаков - тогава общински съветник от "Синята коалиция" (на местните избори през 2011 година "Движение Гергьовден" беше коалиционен партньор на СДС б.а.).

Години наред творческият път на Пламен Ставрев бе свързан с Бургас, с групата "Горещ пясък" и с Летния театър – от края на 1992-ра година, до смъртта му, посочват преди 8 години в мотивите към докладната съветниците.

"Това е сцената, на която той постигна най-големите си успехи и признание, както от страна на нашите съграждани, така и на цяла България. Затова смятаме, че трябва да спазим традицията, наложена от всички администрации и общински съвети в Бургас и да му отдадем заслужената почит", коментира тогава общинският съветник Вълчо Чолаков (сега областен управител на област Бургас б.а.).

Докладната записка бе входирана в местния парламент от името на група "Демократична коалиция" (в нея влизаха съветниците на "Синята коалиция", "Лидер" и "Движение за социален хуманизъм").

Идеята срещна подкрепата на бургазлии, на широк кръг общественици, приятели и музиканти. Част от тях изразиха публично подкрепата си и мотивите "за" тази идея да се превърне в реалност.

"Аз съм "за". Това е хубава идея. Пламен го заслужава. Приживе той не получи тази популярност, която заслужаваше, заради таланта си. Мисля, че сега това ще стане с тази идея", каза пред "Черноморие" през 2012 година певицата Тони Димитрова, която има записани дуети с Пламен Ставрев и първият от тях е - "Чаша кафе".

"Обичах и продължавам да обичам Пламен. Той е много достоен човек, голям музикант, автор на прекрасни текстове, широко скроена личност. Тази идея, Летния театър да носи неговото име, е начин той да бъде популяризиран. Неговите песни ще останат. И аз съм горд, че съм написал песни за него. Радвам се и подкрепям идеята", сподели тогава и композиторът Стефан Диомов. Двамата работиха заедно години наред в конкурса за българска популярна песен "Бургас и морето" в оркестър "Горещ пясък", в който свиреше и Пламен.

"Пламен имаше рядкото качество да изпълва с присъствието си пространството, където се намира. Той беше един ерудиран човек, който ме е провокирал интелектуално и не само мен. Ще бъде добре, ако успеем да съхраним този дух, който той носеше. Всичко, което се прави за Пламен е добро. Аз съм "за" тази идея. Бургас само може да спечели от това", призна преди 8 години общественикът Стефан Цинцарски, който е един от приятелите на Пламен Ставрев (той влезе в ОбС, след като Вълчо Чолаков бе избран за областен управител б.а.).

"Аз съм "за" тази идея, но само ако Летния театър бъде място, в което ще се изпълнява качествена музика. Няма да е редно той да носи неговото име, а вътре да звучи чалга и да се друсат цици, колкото и вулгарно да звучи това. Пламен беше голяма личност и бургазлия и не трябва да се допуска театъра да стане място на чалга, ако носи неговото име", коментира по време на общественото обсъждане на докладната записка преди 8 години Стефан Корадов.

"Приветствам тази идея. Летният театър няма име, а творчеството на Пламен Ставрев е свързано с този театър и на сцената, и зад нея", каза тогава и зам.-кметът Йорданка Ананиева.

До общественото обсъждане през 2012 година се стигна, след като съветниците не подкрепиха докладната записка, входирана от Вълчо Чолаков. Групата на ГЕРБ, която имаше мнозинство тогава, гласува друго предложение, да бъде направено обществено обсъждане и на него да се вземе решение дали Летния театър да бъде именуван "Пламен Ставрев".

От подписката, пусната на общественото обсъждане става ясно, че две трети от присъствалите са "против" Летния театър да носи името на музиканта. Протоколът бе входиран отново в ОбС, за да бъде гласуван и предложението не бе прието.

 

Емил Чакъров е роден на 29-ти юни 1948 година в Бургас. Учил е в бургаското СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Негова начална учителка е била Радка Памукова.

През 1962 година той постъпва в Софийското музикално училище. От 1967-1971 година е студент в Софийската консерватория. През 1971 година става лауреат на конкурса "Херберт фон Караян". От 1973-1974 година Емил Чакъров е в творчески контакти със Сейджи Озава, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета и т. н. Където и да е дирижирал по света, Чакъров винаги е казвал: "Аз обичам Бургас. Аз съм от Бургас".

На 22-и март 1991 година е последният концерт на Емил Чакъров в Париж с Френския национален оркестър. Изпълнена е ораторията "Свети Павел" от Феликс Менделсон. 4-и август 1991 година е скръбна дата не само за българската, но и за световната музикална култура, когато маестрото почива.

През 2019 г. в Общината постъпи предложение от Инициативен комитет с председател проф. Минчо Минчев, и Гражданско музикално сдружение "Памет за Емил Чакъров" с ръководител Радка Памукова, за изграждане на паметник на големия ни диригент. Неговото позициониране в близост до Летния театър ще допълни ансамбъла от скулптури на духовни личности и бележити бургазлии - там са Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев.

 

Пламен Ставрев роден в Бургас на 15-ти април 1953 година. Завършил е Английска филология в СУ "Свети Климент Охридски". Работил е като преводач, но става известен с музиката си. Първите си песни записва в Българско национално радио в края на 70-те години в дует с Димитър Радев Вълчев. През 90-те е познат като един от известните български бардове. В продължение на няколко години участва и в организацията на „Блус фест“ в града. Има издадени три албума, а през 2001 г. взима първа награда и наградата на публиката на конкурса "Бургас и морето" за песента "Лятото" на Гриша Трифонов и Иван Вълев.

Няколко месеца преди да почине внезапно от инфаркт, той донесе с изпълнението си трета награда от "Бургас и морето" на авторите на песента "Завръщане" по текст на Живко Колев, музика на Георги Анастасов и аранжимент на Дени Драганов.

Галерия