markeli_2

markeli_2

Кметът на Карнобат с риск почна реставрацията на Маркели

подписа договора за изпълнение, с което стартира възстановяването на древната българска твърдина. 

Европейските средства, с които ще бъде реставрирана крепостта възлизат на 3.226 млн. лева. Маркели ще бъде превърната в целогодишно действаща туристическа атракция, а в рамките на проекта до намиращата се на 7 км от Карнобат крепост, ще бъде изграден път, който ще улеснява достъпа на туристите. 

Предстои среща с проектантите и с колектива от авторския надзор. Вече е проведена среща с изпълнителите и с независимия надзор. 

Малко след подписването на договора кметът Георги Димитров призна, че е поел огромен риск. Решението на КЗК за предварително изпълнение е било обжалвано във ВАС, където също е било взето решение за предварително изпълнение. 

Според г-н Димитров рализирането на проекта е невероятно предизивикателство за него и за екипа му, защото ситуацията е изключително усложнена и пълна с рискове.

От една страна съществува  възможност решението на ВАС да бъде върнато по същество или да бъде определено на някакъв етап като грешно, въпреки че на два пъти КЗК е излязла с категорично становище, че няма никакви нарушения на порцедурата. 

Втората опасност е при забавяне и неподписване на договора да изтече срокът на действие на оперативната програма "Регионално развитие" и Карнобат да загуби този проект. 

Кметът смята, че в новия програмен период е възможно да има пари само за реставрация на Маркели, но да няма средства за довеждащ път или да се построи само път, а за крепостта да няма финансиране, което обезмисля целия проект.

"Заложих целия си авторитет на карта, защото никога повече може да нямаме шанс да  възстановим крепостта и затова подписах договора. Този проект е изцяло в полза на Карнобат", коментира кметът Георги Димитров. 

В момента парите по тази оперативна програма са спрени, но от общината са категорични, че ще създадат всички условия проектът да бъде реализиран.