DSC_0986

DSC_0986

Кое лоби ще надделее в БСП Бургас? централата на БСП в столицата на "Позитано" 20. Сигурен е водачът - Петър Кънев. Бургаските социалисти подредиха листата на заседание на Областния съвет на партията в морския град. Местата в нея са подредени след тайно гласуване. Най-много гласове получи Атанас Зафиров - депутат в 42-то Народно събрание (на снимката вляво), с което получи второто място в листата. След него се нареди Пенко Атанасов - с по-дълъг стаж, като народен представител. Според източници от партията, четвъртото място в листата ще бъде за гражданската квота.

Не е ясно обаче дали този вариант на листата ще остане непроменен и одобрен от ръководството на БСП. Не веднъж решенията на местната структура на червените са променяни в централата. Така стана и на последните извънредни парламентарни избори, които се проведоха през май 2013 година. Тогава водач на листата на "Коалиция за България" бе Димчо Михалевски. Второто място бе за гражданската квота - Христо Монов. Трети бе Атанас Зафиров, четвърти Павел Маринов, а пети Пенко Атанасов. Червените тогава успяха да вкарат четирима народни представители от Бургас. Малко, след като положи клетва в парламента, Маринов бе назначен като областен управител на Бургас. Решението бе взето на "Позитано" 20 и Маринов трябваше само да го приеме. За червените по-ценен в парламента се оказа Пенко АтанасовDSC_4182 и по-скоро хората с парите, които стоят зад него от Карнобат. Така кариерата на Маринов, като депутат приключи скоропостижно, а Атанасов записа пореден мандат в Народното събрание.
Няма да е изненадващо, ако и сега влиянията на лобитата си кажат своето и да има лека рокада в листата на коалицията. Сигурно и затова на "Фердидандова" 60 в Бургас не бързат да се радват. Те вече са виждали как се случват нещата в тяхната партия. А при сегашната политическа обстановка, желанията за повтаряне на резултата от предишния вот се разминават в реалността. Според социологически проучвания, ако изборите са сега, БСП има сили за двама и половина депутати от Бургас. Така че борбата за третото място в листата ще бъде повече от кървава, защото този мандат е под голям въпрос.