DSC_7375

DSC_7375

Конкурс за приказка търси най-грамотните деца

Регионален инспекторат по образование на МОН, община Бургас и с медийната подкрепа на сайт Черноморие. Целта на конкурса е да насърчи творческия потенциал на учениците, като по този начин се стреми да допринесе за спад на статистиките за ниския праг на грамотност сред подрастващите. Конкурсът се организира за първи път в страната. В него мога да участват деца от I-ви до VII-ми клас. "Предложенията за приказките ще се приемат до 14-ти декември включително. Резултатите ще бъдат обявени на 28-ми декември в 17.00 часа по време на големия Коледен концерт в мол "Бургас Плаза", каза Драгомир Марков изпълнителен директор на "Мол Мениджмънт БГ" ЕАД. На пресконференцията днес,DSC_7358 с която бе дадено начало на конкурса присъства Виолета Илиева - началник на Регионален инспекторат по образование в Бургас и Милена Панчева - главен експерт в отдел "Образование" в община Бургас.

"Първото издание на конкурса ще обхване ученици от I-ви до VII-ми клас, като се надяваме в бъдеще от I-ви до XII-ти клас", каза Илиева. Според нея, така ще бъде проверена функционалната грамотност на зрелостниците, които ще се явяват на задължителната държавна матура по български език и литература.

Организаторите се надяват конкурсът да има пролетно и есенно издание. Така това начало ще се превърне в традиция за проверка на знанията по български език на учениците от Бургас и региона.

В първото издание на "Имало едно време" ще бъдат определени трима победители. Авторите на най-добрите приказки, които задължително трябва да започват с фразата "Имало едно време", които ще бъдат предоставени от "Ориндж център" и сертификати за участие. Седмица след края на конкурса техните произведения ще бъдат публикувани в сайт Черноморие.

В дните от днес до 14-ти декември всеки посетител на мола ще може да напише своя любим цитат в голямата книга, която ще бъде поставена там. Днес пръв своя цитат написа Драгомир Марков - "Където има воля, има и път".