DSC_0120

DSC_0120

Костадин Марков към концесионера на паркинга: Не притискайте ОбС

аварийния проект. Явно има грешка , след като има аварийна ситуация", заяви зам.-кметът по строителство в община Бургас Костадин Марков след изказването на Петко Захариев - изпълнителен директор на "Глобъл Технолъджи къмпани". И се обърна към съветниците: "Не отивайте към вариант прекратяване на концесията".

Съветниците гледат днес докладната записка, входирана от групата на НФСБ, за прекратяване на договора за концесия за изграждане на подземен паркинг, след като по време на изкопните работи църквата "Св.св. Кирил и Методий" се пропука на няколко места и се наложи спешно да бъде извършено укрепване, а богосложението в нея да бъде прекратено, тъй като има опасност за миряните.petkozahariev1

Съветниците гласуваха да бъде допуснат до изказване представителя на фирмата - Петко Захариев. "Църквата не се напуква за първи път. Има исторически справки за това. Действахме аварийно на два пъти. Инвестирали сме 600 000 лева в укрепването на сградата. Настоящата докладна е несъстоятелна към този момент, защото опасност за църквата сега няма. Можем да спим спокойно, аварийната ситуация е овладяна. Но ОбС трябва да вземе решение сега, не да отлага в бъдеще. Ако искате, прекратете концесията, но ще са необходими много пари, за да се засипе изкопа със скална маса", заяви Захариев.

Според НФСБ имало нарушаване на договора за концесия и фирмата е получила и право на строеж, а в момента, вместо 3 нива, се изграждали 4. Така се стигна до предложението на председателката на ОбС Снежина Маджарова, съветниците да гледат в рамките на докладната и питането на НФСБ за концесията за паркинга. Отговор на питането даде главният архитект на общината - Веселина Илиева в изложение от 9 страници, касаещо цялата история до сключването на концесионния договор, който е за 30 години.

След продължилите дебати, съветниците отхвърлиха предложението за прекратяване на концесията и така даде възможност на фирмата да задърши проекта.

Снимка Етелка Пирева