Мерките поетапно се разхлабват, но все още има доста ограничения. Снимки Янчо Събев

Мерките поетапно се разхлабват, но все още има доста ограничения. Снимки Янчо Събев

Година след началото на пандемията мерките, които бяха въведени, заради COVID-19 в Кралство Белгия се превръщат в статукво. На 18-ти март се навършват 12 месеца от първото затваряне в страната.

"На 10-ти март миналата година бе регистриран първият случай на починал от ковид, а на 18-ти март правителството взе решение за първи локдаун. Всички магазини, без тези за хранителни стоки, бяха затворени, хората трябваше да останат по домовете си и да ограничат професионалните си и лични контакти до минимум", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

Вече една година репортери на "Черноморие" ви информират как света се справя с пандемията от корона вирус посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места.

В Белгия разрешават събиране на 10 души на открито

Янчо Събев е един от българите, които от началото на пандемията разказват пред читателите на сайта ни как корона вируса променя живота на хората. Сега, година по-късно, те правят равносметка за изминалото време и какъв отпечатък е оставило то.

Белгия e на 27-мо място в света по брой регистрирани положителни случаи на COVID-19 - 813 026. Активните случаи към 16-ти март в страната са 732 674, като 503 от тях са в критично състояние. Излекуваните са 54 703, а починалите - 22 572. Населението в страната е 11 623 888 души.

"Промяна има, при това ясно видима. Там където обстоятелствата позволяват хората започнаха да работят от домовете си. Студентите спряха да посещават лекции и студентският живот замря. Ресторантите понастоящем не работят, спортните клубове също. Автомобилният трафик намаля и типичните задръствания по улиците са блед спомен. Социалният живот, пазаруването като забавление и начинът, по който хората прекарват уикендите се промениха. Някакси стана доста скучно, след като не можем да отидем на почивка в чужбина", споделя Янчо Събев.

Според него, мерките стават все по-строги.

"Проследявайки решенията, които се взеха и ограниченията, които се приложиха през последната година, без да се колебая мога да обобщя, че постепенно ограниченията се увеличиха с времето, в много отношения абсолютно необосновано, неефективно и дори нелогично. И това не е само мое мнение. Освен това рестрикциите, които се въведоха придобиха не само обхватност, но и усещане за статукво, което скоро няма да се промени", разказва бургазлията.

Хората проявяват разбиране по отношения на мерките, макар че не се чувстват щастливи от настоящата ситуация. "Но, може да се каже, че в голяма степен хората се съобразяват и се държат така, както се очаква от тях. Всеки малко или много мечтае, в обозримо бъдеще, да се върнем донякъде в границите на добре познатата нормалност, с която сме свикнали. Но, илюзии, че ще бъде съвсем същото, както преди отсъстват", смята Янчо Събев.

Пандемията оказва своето влияние и върху отношенията и общуването между хората. "За съжаление, комуникацията не е на същото ниво, както беше преди. Хората се държат приятелски един към друг, но се усеща една отчетлива степен на отчужденост. Поне аз така го чувствам. През последната година хората се затвориха повече в себе си. Някои от тях имат вече и финансови проблеми, поради ограниченията, които се наложиха за определени сектори от бизнеса. Това неизбежно дава отражение на самочувствието и съответно на социалния живот", допълва бургазлията.

Най-много му липсва от миналото фриволността, която е имал и възможността да пътува. Липсата на пътувания през последните 12 месеца се отразява и на всички, за които те се бяха превърнали в начин на живот. 

Въпреки трудностите, Янчо споделя, че се справя добре с настоящето. "Даже самият аз съм изненадан. Отчитайки факта, че имам няколко бизнеса, проблемите които донесе пандемията не се оказаха така пагубни. Беше трудно да си платя данъците и социалните такси, но в крайна сметка се справих. Дори за ден не съм спирал да работя. Също и съпругата ми, която работи в международна фирма. Благодаря на съдбата, че успях да реализирам доста важни проекти, които могат да изиграят положителна роля в следващите няколко години. Но, ще споделя честно, че приходите от работата ми като фотограф спаднаха с 70% на годишна база, което си е сериозна загуба. В близкото бъдеще не очаквам подобрение в този бранш. За сметка на това сега разполагам с повече време и се захванах да реализирам нови за мен неща. Това прави дните ми по-интерсни и вълнуващи", разказа бургазлията.

Въпреки непредвидимо настояще и бъдеще, той си поставя цели и се стреми да ги реализира. "Това е вътрешна потребност, нямам нужда да доказвам нищо, на никого. Добре организиран и целенасочен съм. Обикновено с началото на годината си отбелязвам няколко важни неща, които трябва да свърша. С реализацията им започвам още на 1 януари, докато хората около мен още празнуват. До средата на годината обикновено проектите ми вече имат някаква степен на завършеност, в напреднала фаза са, инвестициите са направени, на нещата е даден ход. Във втората половина на годината забавям оборотите по отношение на работата, лято е все пак, време за релакс и забавления. Края на годината е период, в който отделям време за някакъв тип обучение или да доразвия усвоени вече неща. Правя го с темпо, което да ми е приятно.", споделя той.

Ситуацията в Белгия не се е променила много. От 8-ми марк бяха разхлабени някои мерки. Детските градини и началните училища работят нормално и съобразно мерките.От 15-ти март студентите от висшите учебни заведения ще могат отново да посещават лекции един ден в седмицата. А учениците от професионалните и специалните училища за деца с увреждания ще могат да се върнат в клас на пълен учебен ден. Възможни ще са и еднодневни извънкласни пътувания, както в началното, така и в средното образование.

Наскоро, салоните за красота и фризьорите отвориха отново врати. Тази седмица се очаква решение дали ще можем да ходим на ваканция от началото на април. Заведенията засега остават затворени.

И в Белгия ентусиазмът на гражданите не е впечатляващ по отношениена имунизацията. Статистиката показва, че процентът на ваксинираните е нисък. При това става въпрос за медиците, които работят на първа линия. "Хората са предпазливи и не бързат да се ваксинират. Във Фламандската част на страната кампанията по ваксиниране все още няма онази мащабност, която се търси, но темпото се определя като добро. Процентът на желаещите да се ваксинират е обнадеждаващ, но това са все още само предварителни цифри. Нека проследим дали това в действителност ще е се случи през идващите месеци", разказва Янчо Събев.

Планът за ваксиниране претърпя забавяне с около две седмици, главно поради нарушените доставки на ваксини. Например един от центровете за ваксиниране трябваше да преустанови дейност още на втория ден, заради липса на ваксина. Досега броят на двукратно ваксинираните в Белгия е 260 500 души.