Красимир Зафиров: Кризата отказа хората от футбола "Когато вървиш по улиците вече хората не се усмихват - коментира една от емблемите на варненския "Спартак". - Вече не им е до нищо, затова има и отлив от спортните състезания като цяло, не само от футбола. Няма хора също на популярни спортове като баскетбол и волейбол. Хората много обедняха, нямат какво да ядат и затова не им е до спорт, кино или театър. Надявам се за година-две да се излезе от кризата, хората малко да се успокоят, да обърнат поглед и към спорта. Другата голяма причина за сериозния отлив от стадионите са телевизиите, които излъчват директно много футболни двубои. Според мен 20-30 % от хората, които по принцип ходят на мач вече предпочитат да останат пред телевизора. Не на последно място сериозен проблем са вандалите по стадионите. Имам доста приятели, които водеха децата си на мач, но съвсем разбираемо се отказаха заради сигурността".
Зафиров посочи какво могат да направят клубовете, за да опитат да върнат хората по трибуните. "Освен удобствата по стадионите е необходима реклама и места, където да се събират феновете - посочи двукратният номер едно сред българските вратари. - Малко отбори у нас имат клубове като на "Черноморец" (Бургас) например. Варненските отбори уж имат някакви места, но те не вършат тази работа, за която са създадени. Навремето знаехме къде се събират хората, които се интересуват. Площадът беше пълен, не можеше да се разминеш от хора, при това привържениците на двата варненски клуба бяха един срещу друг. Това е част от идеологията на футболните клубове. Хората се разтоварваха от тези срещи, минаваха след работа преди да се приберат вкъщи. Така се създаваше интрига и с нетърпение се очакваше следващия мач в края на седмицата. Липсата на такива места една от причините да няма хора по стадионите".
Красимир Зафиров, който ръководи "Черноморец" (Бяла), направи своя коментар за изминалата година. "В първенството на Североизточна В група има 3-4 до 5 отбора, които оказват добър футбол - обясни той. - Лошото е, че почти не виждам перспективни млади футболисти. Повечето са опитни играчи преминали през А и Б група. В "Спартак" има няколко момчета с качество и бъдеще, някои от тях бяха при мен, в "Шабла" също има млади играчи от двата варненски клуба. Да се надяваме, че ще станат добри футболисти. Като говорим за развоя на класирането най-отива на "Спартак" да влезе в Б група. Отборът има една цел - да влезе в професионалния футбол. Това няма да е лесно, защото лесно няма, зависи и от конкуренцията. Ако направят добра подготовка и с евентуални попълнения, би трябвало да изпълнят целта. Тъй като играят под напрежение затова някои игри не бяха много добри. В клуба не трябва да се бърза - първо да си изпълни целта и чак тогава да мисли какъв отбор ще играе в Б група".
За неговия "Черноморец" (Бяла) Зафиров обясни, че е добре за града да го има отбора. "Тази година сме без амбиции - завърши Зафиров. - Общо взето играем за да го има беленския футбол".

 

Днес+