DSC_5942

DSC_5942

Ксения от Москва учи джаз в Бургас

от Москва, но преди две години русото момиче идва със семейството си в морския град. Ксения няма да забрави първата си среща с Бургас: "Беше през нощта. Почувствах се много странно, защото идвах в една непозната страна, в един чужд град. Тогава видях за първи път Морската градина и сега това е любимото ми място", разказва момичето.

Срещаме се с Ксения Гребен в езиков център "Бон шанс", където продължава заниманията си с френски, който е започнала да учи в родината си. Преподава й Ваня Габровска, която още при първите им срещи, в началото на миналата учебна година, се е впечатлила от интересите на Ксения и любовта й към чуждите езици.

Ксения е високо, слабо, русо момиче със сини очи. Леко притеснена е от срещата ни и интервюто. Сама признава, че е скромен човек и й е трудно да описва себе си. Изключително добре говори български език, почти няма акцент. Първоначално е ходила заедно с брат си на уроци по български език, но сега набляга на френския език. Толкова е усъвършенствала българския, че когато й се налага да говори на руски понякога й е трудно. Трябва й време, за да обмисли добре какво ще каже на родния си език. Казват й, че има акцент вече на руски и интонацията й, когато говори на родния си език е възходяща, каквато е в българския. Вкъщи със семейството си общуват на руски, но това не значи, че не искат да са част от живота тук. Самата тя казва, че няма големи потребности да общува с руснаци. Има много приятели, предимно българи и по никакъв начин не се чувства различна от тях, защото хората са изключително доброжелателни. Тук се чувства много добре, комфортно и спокойно, за разлика от забързания ритъм на живот, който е водила в Москва. Не разбира обаче българите, които искат да напуснат страната. Преди година се връща в Москва, за да види близки и роднини. "Стори ми се също толкова мрачно, но и по-сковано, атмосферата не беше приятна. Иначе нямаме никакви проблеми с общуването с нашите бзлизки, които останаха там. Всички роднини на майка ми са в Санкт Петербург", казва Ксения.

Вместо по дискотеки и купони, Ксения предпочита да прекарва свободното си от учене време със спорт, да излиза на вън или просто да си почива. "Много обичам и да готвя. Ако на някой му се прияде нещо руско му правя, но това рядко се случва. Не ми липсва нищо от руската кухня, но ми беше странно да свикна с вашия таратор. В Русия също имаме студена супа, но не съм я яла много", разказва Ксения, която както и повечето чужденци обича много шопска салата. 

Както голяма част от руснацитте, които идват у нас и нейните родители се занимават с неджими имоти. Приели са начина на живот тук и не ограничават контактите си само с руската общност, която постоянно се увеличава в Бургас и областта.

До известна степен Ксения се определя като човек на света и като голяма част от младите хора би напуснала България след време. Предпочита да учи висше образование в чужбина, не и в Русия. Не знае с какво точно иска да се занимава. Дали би се посветила на пеенето или на нещо друго, но със сигурност би избрала да се занимава с творчество, може би да рисува като майка си, която е дизайнер.