Кузман Илиев ще се яви на европейските избори като независим кандидат. Снимка Авторът

Кузман Илиев ще се яви на европейските избори като независим кандидат. Снимка Авторът

Кузман Илиев - икономист и политически анализатор, представи в Бургас гражданския си проект "България може". В рамките на дискусията си: "Проклятие или благословия - географското положение като ключов фактор за развитието на България", той прогнозира как световните икономически и политически събития се отразяват пряко на бита и благосъстоянието на страната ни. С професионалния и личния си опит, който е натрупал през годините, с участието си като гражданска квота в парламентарни избори от листата на ВМРО през 2021 година, сега идва времето Кузман Илиев да оглави личен проект, който се подкрепя от негови съмишленици.

"Виждаме, че политическата ни класа се инсталира. Нашето влизане в политическия живот е, защото вярваме, че България трябва да бъде запазена. Искаме всичко да се върне към нормалното. Големият залог е нормалността и хората да започнат да си говорят", заяви в началото на дискусията Кузман Илиев. Той припомни, че направените от него прогнози прези 3 години, за жалост, са станали факт. И изрази надежда, това, което прогнозира сега да не се сбъдне. "България не е била в такъв исторически момент на прага на глобални конфликти. Това е исторически сблъсък при който се разместват геополитическите пластове. От една страна са Израел и САЩ, от другата страна са Иран и страните - членки в БРИКС*. Залогът в икономически. БРИКС да придобие суровините в Близкия Изток. САЩ обаче не може да си позволи да ги загуби и затова започна да задейства конфилкти за дестабилизиране в региона", анализира случващото се в Израел и нейната офанзива в ивицата Газа. Конфликтът там започна в началото на октомври 2023 г. след атака на ислямистката паравоенна групировка "Хамас" срещу Израел. При нападението бяха убити около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници. В отговор Израел обяви пълномащабна офанзива, която продължава вече няколко месеца. В резултат на военните действия на Израел са загинали стотици хиляди палестинци, които живеят в Газа. "В момента в Палестина се извършва геноцид, но никой не прави нормален прочит на нещата там", коментира Кузман Илиев.

Според него, ако Турция реши да се намеси в конфликта и затвори Проливите, нещата за България може да станат много сериозни и то по отношение на доставките на петрол. Конфликтът в Близкия Изток ескалира, след като Израел атакува посолството на Иран в Дамаск, Сирия, а преди броени дни Иран отговори със изстрелване на дронове, като преди това предупреди за нападението си.

"Европа от един мирен континент се превръща в задлъжняваща Европа, която взема заеми, за да произвежда оръжие", допълни Кузман Илиев. Тоя обяви, че ще участва като независим кандидат за европейски депутат. За целта трябва да събере нужните по закон подписи, за да му бъде издигната кандидатурата за участие в европейския вот, който ще се проведе на 9-ти юни у нас.

"Моята идея е да привлека внимание, да получа трибуна, за да ни чуят повече хора. Аз не съм евроскептик, аз съм евроеоптомист, но за силна Европа", допълни политическият анализатор. Кузман Илиев подчерта, че е за Европа на нормалността, на семейството.

"Има шанс на тези избори да влязат по-нормални партии в Европейския парламент. Ние трябва да сме по средата, да разсъждаваме трезво за случващото се", отговори на въпрос на "Черноморие" Илиев.

Той обеща, че ако бъде избран за европейски депутат ще остане там само 3 месеца и ще върне в България, за да продължи да работи за идеите, които са залегнали в гражданската платформа "България може".

Хартата на гражданското обединение съдържа 15 точки, сред които:

- България може да е икономически мощна и богата, за да бъде уважавана

- България може да отстоява суверенитета и националната си сигурност

- България може да формулира източноправославното разбиране за развитието на Европа

- България може да се гордее със своя принос към европейската цивилизация

- България може да пази българското разбиране за семейство, изградено от мъж и жена по Божията воля

- България може да е енергийно независима

 

*БРИКС -  група страни с влияние в международната икономика. Думата е акроним и се образува от първите букви на английски на държавите членски - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.