Форумът се организира за първи път в бургаския университет. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Форумът се организира за първи път в бургаския университет. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Лекари и учени от различни клиники и институции обменят знания във форума "Репродуктивно здраве", който вече втори ден се провежда в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Организатори на специализирания семинар са Медицинският факултет към висшето училище, УМБАЛ-Бургас и Община Бургас.

Участниците дискутират предизвикателства и новости в областта на репродуктивното здраве при мъжа и жената, като сесиите са отворени и за лични лекари и студенти.

"Темата за репродуктивното здраве е изключително важна за страната ни, която е с отрицателен прираст. Прави ми впечатление, че навсякъде се рекламират турски клиники, където да се лекуват подобни проблеми. Сигурна съм, че в тази зала са хората, които ще успеят да обърнат тази тенденция", каза ректорът на университета проф. Магдалена Миткова.

На откриването на форум присъстваха председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, зам.-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски и представители на медицински заведения.

В началото на семинара проф. Петя Цветкова, която е съпредседател на организационния комитет, припомни един от постулатите на Световната здравна организация: "Всеки човек има право на сексуално и репродуктивно здраве, но в същото време всеки е длъжен да го опази". Проф. Цветкова и д-р Антонио Душепеев (съпредседател на организационния комитет) обърнаха внимание, че в Бургас ин витро се работи не само със съвременна апаратура, но тук се въведе инициативата работа рамо до рамо на гинеколог и андронолог.

"Преди повече от 10 години в Бургас беше създаден фонд за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Тази идея беше развита по-късно с основаването на медицински център. И стигаме до днес - провеждането на този форум, в който ще се включат изключително подготвени специалисти. Важно е да отбележим, че в УМБАЛ-Бургас вече се работи по-сериозно в посока и на мъжкия стерилитет", каза д-р Душепеев. Той обърна внимание, че в залата е и д-р Павлета Табакова, благодарение на която в Бургас има ин витро център и подготвени специалисти.

Част от темите, които лекари и учени обсъждат са: "Асистирана репродукция при редки заболявания", "Хомеопатията – холистичен подход в репродуктивното здраве", "Медико-биологични фактори на мъжкия инферилитет и тяхното диагностично и клинично значение", "Ефектът на GSM телефоните върху качеството на спермата" и т.н.

Председател на научния комитет на форума е деканът на Медицинския факултет проф. Христо Бозов.

Лектори са водещи лекари и учени от София, Бургас, Пловдив и Варна.

Галерия