Племеникът на Велико, Атанас, вади с менче водата от аязмото. Снимки Авторът

Племеникът на Велико, Атанас, вади с менче водата от аязмото. Снимки Авторът

Лековитата вода, която извира от аязмото* в параклиса "Света Петка" над созополското село Зидарово продължава да прави чудеса и днес. Тя бликнала в малките часове на Светли петък през далечната 1931 година. А чудото, което се случило продължава да се разказва и в наши дни, и да събира жители на созополското село всяка година на празника на Живоприемни източник. Празникът се отбелязва винаги в петък в Светлата седмица след Възкресение Христово.

И тази година той събра жителите на Зидарово, които изкачиха стълбите, водещи до параклиса. Святото място се издига на върха на билото, точно над реката, на около 2 км от селото. До там води разбит и на места с много дупки път. Затова и мнозина, чиито автомобили не са подходящи за такива условия, ги оставят на края на населеното място и продължават пеша. Недобрите пътни условия не отказват хората, които с вяра и молба тръгват към параклиса на света Петка. А там ги посреща Атанас - племеник на Велико Калинчев, който отново възвърнал зрението си след Божието чудо.

Велико бил роден през 1924 година, а когато станал на две години ослепял напълно. Майка му Злата не спирала да отправя горещи молби към Бог и да призовава за подкрепа Божията майка и света Петка. И чудото станало през 1931 година, Бог чул молитвите на Злата. Вечерта на Светли четвъртък жената заспала и на сън й се явила млада жена, която й рекла: "Аз съм света Петка, Божият Син ме изпрати да ти кажа, че молитвите ви са чути. Стани, вземи сина си и отидете на мястото, което ще ти посоча. Разкопай мястото и с водата, която бликне измий очите на детето". Злата станала, събудила мъжа си, взели сина си и се отправили към мястото от съня.

Доста време и усилия са коствали на двамата, за да преминат през храсти и дървета и да се изкачат на високото. Бащата Стоян започнал да копае и не след дълго вода бликнала от земята. Майката на Велико му измила очите с нея, а на зазоряване, когато тримата започнали да слизат към селото детето ги зарадвало с новината, че вижда.

Вече 92 години водата блика на същото място, което Стоян разкопал. На билото е построен параклис, който носи името на света Петка. Той е изграден от Бани Димитров Гайдарджиев, който участвал във Втората световна война. На фронта бомба паднала до него, но той като по чудо оцелял и обещал, че ако се върне жив и здрав, ще построи параклик на мястото на Живоприемни източник. Така и станало. Днес за параклиса се грижи племеникът на Велико - Атанас. Мъжът го отключва на празника и вади с менчето вода от извора. Някои искат само да си измият лицето и ръцете, други искат да си напълнят шише и да занесат от лековитата вода у дома си. Атанас не отказва на никого. "Който иска да отиде на параклиса, ми се обажда и аз го отварям", сподели мъжът от Зидарово. А вътре всеки може да запали свещичка за здраве или за да помене отишлите си от този свят близки.

На стената зад аязмото е снимката на Велико, който се изцелил с водата от Живоприемния източник. Там свети и малко кандило.

През годините различни хора са давали средства за параклиса, за направата на иконостаса.

Ако преди 92 години Злата и Стоян са катерили билото, за да стигнат до върха на мястото, което света Петка посочила на жената в съня й, то днес стълби водят нагоре. В памет на събитието (проглеждането на Велико), броени дни след чудото, бащата Стоян и прииждащите хора с общи усилия за три дни почистили стръмния склон, издълбали стъпала и оформили кладенче на мястото на Живоприемния източник. На мястото им са сложени плочи и те правят достъпа до параклиса по-лек.

Много чудеса са ставали през годините на това място и за тях се говори от уста на уста. Но чудото с Велико, заради когото бликнала и водата продължава да събира жителите на Зидарово всяка година на Светли петък.

Параклисът на света Петка с аязмото се намира само на 30-на километра от Бургас. Всеки вярващ, който търси Божията помощ и изцеление, може да отиде до селото, да се изкачи нагоре към върха и да потърси спасение или лек. Мястото е свято, а водата лечебна, стига посегналият към нея да вярва в чудодейната й сила.

*аязмо - водоизточник, който се намира край или в свещен за християните параклис, храм, манастир.

Галерия