DSC_9408

DSC_9408

Лекуват по 40 пациенти с най-модерния апарат на Балканите

на арапатурата възлизат на 6,5 млн. лева, като само ускорителя струва над 4 млн. лева. Парите са осигурени след спечелен от Община Бургас проект. Апаратът е произведен от шведска фирма в Англия. Това е първият от този клас, който се внася у нас и най-модерният на Балканите. "Капацинетът на ускорителя е такъв, че може да се ползва през следващите 15 години само с леки обновявания", обясни заместник-кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян. "Надяваме се, че Бургас още от следващата година ще спре да води черната статистика на най-много болни от рак", каза кметът на общината Димитър Николов.

С линейния ускорител ще работят трима лекари, четирима медицински физици, един инженер физик, седем лаборанти, три санитарки. Те са минали специален курс на обучение за работа с ускорителя. "Няма опасност за персонала. Всички са прегледани и са запознати с евентуалните рискове, защото ускорителя е източник на йонизиращо лъчение. В моята 16-годишна практика обаче досега не е имало случай да бъдат надвишени допустимите норми", каза физикът Николай Муткуров, един от хората, които пряко ще работят с апаратурата. По думите му при лъчелечението се засягат директно туморните клетки, но не се вреди на тялото.Conka

"Искам да благодаря на общината за този апарат, защото той ще помага много на нас, хората, които имаме рак. Това ще ни спести средства за пътуване в други градове и ще улесни лечението ни", сподели Цонка Тодорова председател на Сдружение на онкоболни и приятели. Самата тя е претърпяла две операции, първата още през 1987 година. Лечението след втората го е провела в Бургас. В сдружението членуват 130 души, болни от коварната болест.