Хотелите и ресторантите в Слънчев бряг спазват мерките, каза министър Ангелкова. Снимка Черноморие-бг

Хотелите и ресторантите в Слънчев бряг спазват мерките, каза министър Ангелкова. Снимка Черноморие-бг

"Летище Бургас" посреща първите чартърни полети за "Сезон 2020" на 26-ти юни, петък. Първият полет е от Амстердам и се очаква да кацне на летището в 11.10 часа. "90% от туристите, които ще пътуват с чартърните полети в следващите дни ще почиват в Слънчев бряг", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" министърът на туризма Николина Ангелкова.

В събота, 27-ми юни са планирани няколко полета от Будапеща, Хановер, Лайпциг, Дюселдорф и Берлин. Самолетите с туристи ще кацнат на "Летище Бургас".

"Сутринта проведох среща със Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили, спазват указанията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, за да може да гарантираме безопасността и сигурността на туристите. Очаква ни едно много трудно лято, със сигурност е изключително важно да бъдем дисциплинирани и вярвам, че всеки един, който работи в сектора, го прави. Много важно за работещите в този сектор е и вчерашното решение на Министерския съвет, с което приехме мярката 80 на 20 за работещите в сектора, за останалите си продължава 60 на 40, плюс 290 лева за секторите "Туризъм" и "Транспорт", което ще важи от първи юли", каза министър Ангелкова.

"В непрекъснат контакт сме с всички водещи туроператори и със свои колеги. Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да стартираме активно нашия летен туристически сезон", допълни тя.

Ангелкова дойде в Бургас, за да присъства на официалното обяване на резултатите от мащабно епидемиологичното изследване, което се проведе сред 2 300 жители на общините - Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско и Царево. Според резултатите му, едва 0,95% от изследваните жители на тези общини на възраст от 18 до над 60 години са срещали корона вирусната инфекция и имат изградени игг антитела. Изследването показва още, че общините са чисти и туристите могат спокойно да почиват тук.

"Познавам германците много добре, учил съм в институт "Роберт Кох", и мога да ви кажа - германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей, това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!", коментира проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Бургас и морските общини чисти от COVID-19