0282

0282

Лили Иванова за първи път на Аполония

които се провеждат в Созопол. Примата на родната поп музика ще изнесе самостоятелен концерт тази вечер в Амфитеатъра в Стария град. Началото е от 21.00 часа. Поканата към Лили е свързана и с 30-то издание на празниците на изкуствата. "Аполония" отбелязва тази година три десетилетия, през които събира български и световни творци, оставили своята диря във всички сфери на културата и изкуството.

Интересът към концерта на Лили Иванова нарастна от мига, когато организаторите от фондация "Аполония" обявиха, че тя ще пее през септември на фестивалната сцена.

През 1963 година Лили Иванова e първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча, продуцирана и издадена в Румъния от звукозаписната компания "Elektrecord". Първата й песен е "Витоша" по музика и текст на Михаил Манолов, следват "Адажио" по музика на Ангел Заберски и аранжимент на Иван Пеев и Събота вечер - музика Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев. 
През 1967 излиза следващият й албум "Море на младостта", записан от "Балкантон", а третият е издаден в Москва от звукозаписната компания "Мелодия". През 1968  отново "Балкантон" издава албума "Камино" - през 2005 година едноименната песен в нейно изпълнение е класирана на 40 място в престижната класация на вечните световни хитове на "Sony Ericsson". 
Успехът на Лили Иванова е феноменален, в репертоара й са едни от най-хубавите български песни. Наградите й са над 20, като първата от тях получава в Братислава през 1966 година – първа награда "Златен ключ" за песента "Адажио". Следват: Първа награда от фестивала във Варшава, Награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона, "Златна плоча" за най-много продадени плочи в собствената си държава от MIDEM в Кан, "Златна плоча" от Olimpiada de Musica Pop в Атина, трета награда на фестивала в Рио де Жанейро, трета награда с песента "Панаири" в Токио. През 1996 Лили Иванова е удостоена с голямата награда "Златен Орфей" за цялостен принос. През 1999 година президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден "Стара планина I степен" за големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика. 
Броят на концертите на Лили Иванова в България, Русия, Барселона, Атина до Рио де Жанейро, Чили, Куба, Токио е над 10 000. Има 39 албума, над 120 сингъла, записани и издадени в Румъния, Турция, Испания, Германия. 
Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала "Олимпия" в Париж, Франция, проведен на 9-ти януари 2009 година. На 22-ри ноември 2012 година концертът й в най-голямата зала в България "Арена Армеец" e напълно разпродаден и става прецендент по многобройна публика от над 15 000 души. 2014-та година е годината на националното й турне в над 12 града в България. Концертът й в рамките на "Аполония" е своеобразен дебют в 30-годишната история на фестивала.