Махат 130 незаконни обекта в Слънчев бряг

Ако това не стане, те ще бъдат съборени принудително. Решението е взето от ръководството на "Слънчев бряг" АД. Неугледните търговски постройки години наред бяха отдавани под наем без да имат необходимите документи и разрешителни. В същото време павилионите създаваха и лош имидж на курорта, твърдят от АД-то. Много от незаконните обекти са изградени върху терени, собственост на хотелиерите в комплекса. Въпреки непрестанните проверки от страна на "Слънчев бряг" АД, голяма част от търговците си позволяваха да заграбват тротоарите като поставяха тенти и стойки със стоки. Така пешеходната зона в комплекса се стесняваше с всяка изминала година.

 

След поредица от оплаквания от страна на собственици на хотели и заведения, туроператори и гости на комплекса се стигна до решението за премахването на незаконните постройки. Работна група от представители на дружеството, община Несебър и РДНСК изготви през сезона констативни протоколи на всички търговци в нарушение. До този момент от община Несебър са съставени вече около 300 констативни акта за незаконни строежи. Близо 130 са заповедите за премахване на временни обекти. Всички те са обжалвани в съда и са с влезли решения. Изпратени 70 покани към собствениците на незаконни обектите за доброволното им премахване, които са с 14 дневен срок. Очаква се след средата на октомври да започне и принудителното им премахване от служителите на община Несебър и полицията в случаите на отказ от собствениците.

Идеята на "Слънчев бряг" АД е да се изградят търговски обекти по определен стандарт, които да отговарят на европейските изисквания. В момента дружеството изготвя нова схема за временно поставяеми обекти, в която всички хотелиери, собственици на терени могат да участват за следващия сезон.