DSC_6424

DSC_6424

Майка на депутатка от ГЕРБ усвоила 700 000 лв. от евро програми

Само за шест месеца чрез Бюрото по труда в сдружението са обучени десетки служители на частни фирми по проекти, финансиране по операттивна програма "Развитие на човешките ресурси". Чрез схемата "Адаптивност" са усвоени 305 000 лева, чрез схема "Развитие" - 120 000 лева, чрез схема "Първа работа" - 20 000 лева и т.н.

Срещу Вяра Петрова - член на Комисията по социални дейности в парламента е подаден сигнал за конфликт на интереси от Атанас Зафиров - областен лидер на БСП. Вчера Вяра Петрова е била за заседанието на Комисията за конфликт на интереси, където е изслушвана и шефката на Агенцията по заетост Камелия Лозанова. Сигналът, на базата на който червените подадаха информацията е от собственик на фирма, оперираща на територията на "Елените", чиито служители са обучавани през активния сезон от сдружението на майката на Вяра Петрова.

"Този случай е прецедент, защото за първи път комисията, председателствана от Яне Янев допуска до разглеждане сигнал срещу представител на управляващата партия. Друг е въпросът, че тя излезе със становище, че няма дадни за корупция, но има данни за конфликт на интереси и прехвърли сигнала към тази комисия, която ния вече бяхме сезирали", коментира Атанас Зафиров. По документите, които той показа сдружението съществува повече от 10 години и е пререгистрирано в Карнобат, от където е Вяра Петрова, като негов управител става майка й - Нели Симова. "Моите уважения съм тази 61-годишна жена, но как изведнъж е решила за работи по евро програми при положение, че върха в кариерата й е била - продавачка в магазин", зададе въпрос областният лидер на червените в Бургас. Майката на депутатката е издала пълномощно на зет си - Димитър Петров, който да я представлява пред Бюрото по труда.

"Парадоксалното е, че програмата е била отворена специално, за да може това сдружение да усвои тези пари", уточни Зафиров. Другият момент е, че чрез друго НПО "Вяра, Надежда и Любов" съпругът на Вяра Петрова се е опитал да вземе за 10 години сградата на детската градина в село Подвис, община Сунгурларе за развитие на социален проект.

"Не може една депутатка да лъже и да твърди, че не знае за заниманията на майка си. Тя трбява да си подаде оставката. А ГЕРБ да вземат отношение по въпроса", призова Атанас Зафиров.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова