Pozar

Pozar

Майката на двете загинали деца в Гроздьово – потресена, не са я разпитвали още

сутринта при пожар, е в абсолютен шок.

След извършения оглед е установено, че Силвия е оставила малката Фани и братчето й Алекси в кошарката им в недовършената фамилнао къща, за да мие чинии на двора. В стаята с децата имало печка на дърва, която обаче се намирала на 4,5 м от тях. Край кошарата са намерени множество клечки от кибрит. Тези находки кореспондират с показанията на дядото на малчуганите Марин, който твърди, че Алекси обичал да си играе с опасната кутийка. По същото време бащата на починалите деца – Стамен, бил във Варна да си търси работа. Той е строителен работник.
Огледът е установил, че се е подпалил диван, който първо е започнал да тлее и от него се е понесъл гъст дим.
По всяка вероятност димът е причинил кончината на децата.
Когато майката се притекла да спасява рожбите си, едното от тях все още било живо, но при пристигането на т Спешна помощ от филиала в Долни чифлик, двете деца не дишали. Реанимационните действия но място не помогнали.
Стената в стаята с кошарката била напукана от високата температура, установили разследващите при огледа. 
Съдебният медик д-р Вилиам Доков, констатирал, че мъничетата са издъхнали от обгазяване, макар че косичките им били опърлени и били леко обгорели.
По случая е образувано следствено дело за неумишлен палеж,причинил смъртта на двете деца, съобщи говорителката на институцията Деси Йотова. Ще бъде назначена пожаро-техническа експертиза по досъдебното производство.

Днес+