МБАЛ спира да приема пациенти с астми и пневмонии

Причината е, че Регионалната здравноосигурителна каса тази година отказа да поднови договорите по близо 10 клинични пътеки, включващи в себе си различни видове белодробни заболявания и от 1 февруари няма да заплаща лечението по тях. "Това ще породи затруднения както за болницата, така и за пациентите, защото ще трябва да ги връщаме. В Бургас, заради спецификата на региона, дихателните заболявания са много разпространени, но ние вече нямаме право да ги лекуваме – нито възрастните, нито децата", обясни изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев.

 

Мотивът за отказа на здравната каса да поднови договорите за тези клинични пътеки е, че в Бургас има специализирана болница за белодробни заболявания  - Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания ЕООД, която работи по тези клинични пътеки, и пациентите трябва да бъдат насочвани към нея.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев е издал заповед всички общопрактикуващи лекари, специалисти и медицински центрове да бъдат запознати с решението на касата, за да не насочват към МБАЛ пациенти с такива диагнози, тъй като това ще доведе до излишно разхождане и тревоги за пациентите.

Тази година бургаската многопрофилна болница подписа със здравната каса договор за общо 214 клинични пътеки. "Това е повече от миналата година, но за съжаление белодробните болести не са сред тях", уточни доц. Станчев.

Миналата година през МБАЛ-Бургас са преминали над 1000 пациенти с подобни диагнози. От тях 810 са били с пневмония, а 230 – с белодробна астма. Само по време на епидемията от грип АH1N1 тази есен, болницата излекува над 200 души с усложнения след грип.