DSC_0488

DSC_0488

Мераклиите за кръста да са навършили 16 г. ще бъде спазена в Бургас. Записванията за желаещите да пробват късмета си ще бъдат от 09:30 до 10:45 часа. Тази година ритуалът ще бъде отново на Моста, който е отворен за посетители след извършения ремонт. Смелчаците трябва да представят лична карта, документ за актуален медицински преглед и да подпишат декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние, за да се включат в спасяването на кръста.

Отбелязването на Богоявление (Йордановден) ще започне още в 08:30 часа на 6-ти януари, когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия в храм "Света Богородица".
Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон - Бургас от дядо Иоаникий и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков", пред Община Бургас.
В 10:45 часа ще тръгне литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута площад "Атанас Сиреков" - улица "Алеко Богориди" - Приморски парк - Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа.
На 6-ти януари се навършват и 166 години от рождението на поета -революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 11:30 часа пред бюст-паметника му в Приморски парк.