Кирил Петков (вляво) и Константин Бачийски (вторият отдясно наляво) се срещнаха на бившето военно летище край Равнец на 28-ми август. Близо месец по-късно те се разбраха да се явят съвместно на изборите през ноември. Снимки Черноморие-бг

Кирил Петков (вляво) и Константин Бачийски (вторият отдясно наляво) се срещнаха на бившето военно летище край Равнец на 28-ми август. Близо месец по-късно те се разбраха да се явят съвместно на изборите през ноември. Снимки Черноморие-бг

Бургаската партия "Средна европейска класа" само за шест месеца направи пълна метаморфоза и от трайната коалиция с НФСБ и ВМРО отиде в прегръдката на "Продължаваме промяната"*. Партията, създадена от бизнесмена Георги Манев преди 14 години рязко смени курса си. Тя има трайно, макар и скромно, свое представителство в Общинския съвет на Бургас. Не така успешни са обаче явяванията на партията на парламентарните избори. СЕК бяха част от коалиция "Обединени патриоти" (в коята влизаха и НФСБ, "Атака" и ВМРО б.а.), която не само, че влезе в 44-то Народно събрание, но стана и коалиционен партньор на първата политическа сила тогава - ГЕРБ, с която управляваха в продължение на четири години.

Председателят на СЕК Манев на няколко пъти през годините обявяваше, че те, въпреки че са част от коалиция "Обединени патриоти", никога не са искали постове и назначения. Нямаха и депутати в НС. Преди година Манев скъса пред медиите в Бургас подписаното коалиционно споразумение с "Обединени патриоти", заради казуса "Росенец", при който коалиционните партньори са се оказали от двете страни на барикадата.

СЕК скъса с коалиционните си партньори от Обединени патриоти

Въпреки тези си действия, на редовните парламентарни избори за 45-то Народно събрание, които се проведоха на 4-ти април, СЕК се яви в коалиция с ВМРО. Втори в листата в Бургас бе Георги Манев. А председателят на групата на СЕК в местния парламент Константин Бачийски не участва в изборите.  "Г-н Бачийски е разпознаваем само в Бургас. Не му е времето за такъв сериозен пост. Аз съм от 16 години в политиката и съм водил листи и на други места в страната", така преди няколко месеца Георги Манев коментира остъствието на Бачийски от предизборната кампания.

Втвърденият тон между двамата продължи и по време на извънредните избори за 46-то НС, които се проведоха на 11-ти юли. Този път Манев бе водач на листата в Бургас, но на друга коалиция - "Национално обединение на десницата". В коалицията влизаха ПП "КОД", БЗНС, БДФ, СЕК. Тогава Манев заяви, че тази коалиция е алтернативата, а че пазят Бачийски за нещо по-голямо.

Явно по-голямото е "Продължаваме промяната". Още при появата на Кирил Петков, тогава служебен министър, в село Равнец се появиха съмнения, че вече се водят разговори между него и СЕК. По време на визитата си Петков разговаря и с Константин Бачийски, който има проект за бившето военно летище край бургаското село.

Преди пет дни Георги Манев отрече да е имало договорки между проекта на Петков - Василев и СЕК. С действията си обаче той показа нещо различно. На 17-ти септември Манев връчи пълномощно на зам.-председателя на партията Константин Бачийски да води преговори и да подписва коалиционни споразумения.

"Не сме водили разговори с тях (Петков и Василев б.а.). Виждам действията им, те са близки до идеите на СЕК. Добре дошли са. Изпълнителният комитет на партията има нужда от такива хора. Но до този момент те не са ни потърсили", заяви преди пет дни Манев, когато обяви, че се оттегля от активната политика и ще посочи за свой приемник като председател на партията Бачийски. Тогава от СЕК бяха категорични, че работят за идеи и каузи и не се продават.

Георги Манев излиза от политиката, Бачийски оглавява СЕК

Четири дни по-късно от "Продължаваме промяната", обявиха, че освен с "Волт" ще се явят на изборите и със СЕК. Към бъдещата коалиция може да се присъединят и други партии. Въпросът сега е какво са договорили от СЕК с Петков и Василев, което ще изстреля за първи път в историята на партията им техни представители в 47-то Народното събрание?

*"Продължаваме промяната" е проект на двамата служебни министър Кирил Петков и Асен Василев, който те обявиха преди два дни. Тъй като нямат политическа регистрация, тяхната формация ще се яви на изборите с партии, които ще са мандатоносители, но под името "Продължаваме промяната".