Михаил Билалов (вторият отдясно наляво) дойде в Бургас с режисьора Виктор Божинов (вляво) за предпремиерата на филма. Снимки Черноморие-бг

Михаил Билалов (вторият отдясно наляво) дойде в Бургас с режисьора Виктор Божинов (вляво) за предпремиерата на филма. Снимки Черноморие-бг

За мен този проект е свързан с един блусар - Пламен Ставрев*, сподели актьорът Михаил Билалов след края на първата предпремиерна прожекция на филма "Голата истина за група "Жигули". В него Билалов, който е роден в Русе, но е израснал в Бургас, изпълнява главната роля на фронтмена на група "Жигули" - Фори.

Това е един от малкото български филма, които бяха заснети по време на пандемията миналата година. Кулминацията във филма се развива в Бургас и по-точно в Зоната за обществен достъп. Емблематични за града места и символи - културен център "Морско казино", Моста, пешеходната улица "Алеко Богориди", Грамофона на Руси Стоянов, пристанището с новия Конгресен център са включени в лентата на режисьора Виктор Божинов.

"Това е първият български филм, който ще бъде показан в кината. Но се надяваме, че този риск е оправдан", сподели Виктор Божинов след края на прожекцията. Зрителите в зала "Тончо Русев" на обновения Културен дом Бургас (бивш Културен дом на НХК б.а.) аплодираха режисьора, актьора Михаил Билалол, актрисата Илияна Лазарова (изпълнява ролята на приятелката на Киш - Димитър Рачков във филма б.а.), която е и копродуцент на лентата и певицата Марияна Добрева от група "Силует" (тя изпълнява песните, които във филма пее героинята на актрисата Лилия Маравиля б.а.).

"Този филм е едно от децата ми и съм сигурна, че ще има филм как е създаден филма. Това е моето дете и аз съм горда с него", призна Илияна Лазарова.

"Голата истина за група "Жигули" ще остави ярка звезда, заради актьорите", допълни Марияна Добрева.

Продуцент на "Голата истина за група "Жигули" е Кръстьо Ламбев, а сценаристи Ваня Николова и Нели Димитрова. Филмът разказва за група забравени музиканти, майсторски изиграни от Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов - Фицата, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев - Геро и Димитър Рачков. Звездният актьорски състав включва още Август Попов, Параскева Джукелова, Илиана Лазарова, Климентина Фърцова, Мая Бежанска, Николай Урумов и др.

Филмът е финансиран от Националния филмов център. За "Голата истина на група "Жигули" Комисията по култура в ОбС - Бургас определи сумата от 50 000 лева. Така напрактика част от снимките на филма бяха реализирани в Бургас.

Билетите за прожекциите на 12 април буквално се разграбиха за два дни. Заради огромният интерес ще има две допълнителни прожекции в четвъртък от 18.00 и 20.00 часа. Билети се продават на каса "Часовника".

Прожекциите са при спазване на противоепидемичните мерки и при 30% от капацитета на зала "Тончо Русев" в Културен дом Бургас, където ще бъдат реализирани.

Филмът тръгва по кината в цялата страна на 16-ти април.

*Пламен Ставрев е роден в Бургас, той е изпълнител, композитор и бард. Пламен Ставрев си отиде от този свят на 15-ти декември 2011 година.

Галерия