50 000 лева ще получи екипът на филма Голата истина за група жигули. Снимки Черноморие-бг

50 000 лева ще получи екипът на филма Голата истина за група жигули. Снимки Черноморие-бг

През лятото (от юли до септември или когато премине извънредната епидемична обстановка б.а.) Бургас ще се превърне в снимачна площадка на три филма и два сериала. Общината дава 160 000 лева и по този начин става съпродуцент за реализацията на проектите. Филмите и сериалите, които ще получат финансово подпомагане са: игралният филм "Голата истина за група "Жигули" - 50 (петдесет) хиляди лева; телевизионният сериал "Съни Бийч - втори сезон" - 45 (четиридесет и пет) хиляди лева; телевизионният сериал "Аз и моите жени" - 25 (двадесет и пет) хиляди лева; игралният филм "Завръщане 2" - 25 (двадесет и пет) хиляди лева; игралният филм "Животински бесове" - 15 (петнадесет) хиляди лева.

Решението кой проект с каква сума да бъде подпомогнат от бюджета на Общината е взето на заседание на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност в ОбС – Бургас на 13-ти март. В заседанието на комисията са участвали съветниците Веселин Пренеров – председател, Георги Спасов – зам.-председател и членове – Георги Дракалиев, Красимир Калудов, Петър Статев и Тони Минасян. В заседанието не е участват съветникът Милен Ненчев. С 6 гласа за и 0 против съветниците са решили как да бъдат разпределени средствата.

"Екипите на продукциите са уведомени още тогава за решението на Комисията. Предстои да бъдат сключени договорите и в тях да бъдат уточнени подробностите", каза пред "Черноморие" Веселин Пренеров. Като съпродуцент Община Бургас държи градът и околностите да присъстват във филмите и сериалите. От администрацията ще посочат кои локации да бъдат използвани за снимки.

За първа година Общината предвиди средства в бюджета по специално перо "Проект филми за Бургас" и първоначално то бе на стойност 100 000 лева. След като бяха представени проектите, Веселин Пренеров предложи на колегите си от местния парламент сумата да бъде завишена с още 60 000 лева, за да може да бъдат подпомогнати финансово повече проекти. Реално средства няма да бъдат предоставени само на авторите на късометражния филм "Божоле".

Идеята за специалното перо в бюджета "Проект филми за Бургас" дойде, след като през 2019 година Община Бургас финансира със 165 000 лева филма "Петя на моята Петя", продуциран от бургазлията Николай Урумов. Голяма част от филма бе заснет в Бургас на локации като Морската градина, в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и на други места.

Най-много средства - 50 000 лева, ще филмът "Голата истина за група "Жигули". Зад него стои част от екипа на култовия телевизионен сериал "Под прикритие". Една от главните роли във филма е поверена на Михаил Билалов (изпълняващ една от главните роли в "Под прикритие" - на гангстера Джаро и една от главните роли в сериала "Връзки" б.а.). Лентата разказва историята на една рок група "Жигули", съществувала през 80-те години на XX век. С демокрацията групата се пръска, а участниците в нея се събират години по-късно на морето. С получаване на съфинансирането от Община Бургас значителна част от действието в него ще бъде заснето тук. Така напрактика градът ще се превърне и в главно действащо лице. Сцените ще бъдат заснети на емблематични места в града, сред които Морската градина, културен център "Морско казино", улица "Алеко Богориди". Кулминацията е планирана да бъде концерт на група "Жигули" по време на второто издание на "Spice Music festival" (все ). Членовете на групата във филма ще се завърнат и ще се качат на сцената на фестивала. По този начин ще бъде заснета действителна фестивална атмосфера.

Екипът на Под прикритие иска да снима музикален филм в Бургас

45 000 лева ще бъдат предоставени на екипа на телевизионния сериал "Съни бийч - втори сезон". "В настоящия сериал в един от епизодите снимките са правени в Бургас. Сценарият е писан в продължение на три години. Желанието ни беше да инвестираме във филм, който ще влезе в портфолиото ни. Така напрактика правим продукти, които ще се продават и навън", каза при представянето на проекта си през февруари Андрей Арнаудов - основател и съсобственик заедно с Иван Христов на продуцентската компания "Междинна станция". Според него, Слънчев бряг е най-разпознаваемият български бранд по света. Първите няколко серии на първи сезон бяха показани по btv. Излъчването на другите серии бе спряно временно, заради промяна в програмната схема на медията във връзка с пандемията от COVID - 19 и се очаква скоро да бъдат показани.

Община Бургас може да финансира сериала Съни бийч - 2

По 25 000 лева ще получат екипите на телевизионния сериал "Аз и моите жени" и на игралния филм "Завръщане 2".

"Аз и моите жени" е мини сериал, одобрен за производство от страна на БНТ. Зад проекта стоят Нико Тупарев (продуцент на няколко успешни телевизионни формата, сред които "Биг брадър", "Стани богат", "Сделка или не" б.а.) и Краси Ванков (продуцент на телевизионни сериал "All inclusive", който се излъчваше в ефира на Нова телевизия б.а.). "Аз и моите жени" е комедиен сериал с драматични елементи. Той проследява живота на лекар от София, който пътува до Бургас всяка седмица, защото работи и в болница тук, и в един момент среща друга жена. Така главният герой става двуженец. По сценарий, който е готов вече, снимките трябва да започнат в София и да бъдат завършени в Бургас (кога ще се случи това обаче все още не е ясно, заради извънредната епидемична обстановка б.а.). Предвидени са снимки в Морската градина, край морето, в бургаска болница. За главната роля ще бъде избран един от популярните актьори. Планирано е сериалът да бъде показан в най-гледаното време по БНТ през пролетта на 2021 година. Все още не е ясно дали плановете за снимки ще претърпят промени и как това ще се случи във времето.

Зад "Завръщане 2" стоят актьорите, в този случай в ролята на продуценти, Башар Рахал и Ники Илиев. Филмът е продължение на "Завръщане". Романтичната комедия е планирано да бъде снимана в Пловдив и в Бургас. Преди пандемията с COVID - 19 бе заложено снимките да започнат в началото на август в Пловдив и да завършат в Бургас. Тук ще се снима 14 дни. Филмът проследява отношенията родители - деца, проблемите на младите, които попадат под влиянието на социалните мрежи. "Посланията излизат чрез комедията", сподели при представянето на проекта в Бургас в края на февруари Башар Рахал.

И 15 000 лева ще получи екипът на филма "Животински бесове". "Той разказва историята на българин, финансист в Лондон, който се връща за кратко в България. Случват му се различни неща, разплита история, свързана с баща му, който попада в затвора и бива убит. Главният герой преживява своя личен катарзис", разказа Мартин Илиев. Филмът вече е получил финансиране от Националния филмов център в размер на 370 000 лева, като се очаква бюджетът му да достигне сумата от 600 000 лева. Предвидено е част от снимките в Бургас да бъдат направени на пристанището. Екипът на филма със сигурност ще промени времето за снимки, тъй като те трябваше да започнат през април - май, но това не стана, заради пандемията.

Екипите явно очакват да премине извънредната епидемична обстановка или да им бъде разрешено да започнат да снимат, за да се свържат с Община Бургас и да сключат договорите за снимките, които ще реализират в Бургас.

Галерия