Ваксинали сте, нали? - попита министърът на туризма Стела Балтова (вдясно) участниците в срещата преди да се ръкува с всеки един от тях. Снимки Черноморие-бг

Ваксинали сте, нали? - попита министърът на туризма Стела Балтова (вдясно) участниците в срещата преди да се ръкува с всеки един от тях. Снимки Черноморие-бг

70% ръст на туристи по Черноморието през летния сезон спрямо 2020 година, което прави 70% от нивата през 2019 година. 3,7 млн. туристи са почивали у нас това лято. Като 2,3 млн. са българските туристи, а 1,4 са чуждестранните туристи. Данните са към края на август, но ще търпят корекция нагоре, тъй като сезонът през септември продължава. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя участва в среща с туристическия бранш от Южното Черноморие, която се организира от сдружение "Рафаел - инфо, култура и туризъм".

50% повече чуждестранни туристи са почивали у нас през това лято, въпреки сложната пандемична обстановка.

"Много по-трудна и динамична от 2020 година бе настоящата година в сектор "Туризъм". Сезонът започна в средата на юни, но продължава и през септември. Очакванията са за ръст на български туристи през септември в сравнение с предходната година", каза министър Балтова. Тя посочи необходимостта да се търсят всички възможности за подпомагане на сектора. Въпреки добрите показатели, които тя посочи, участниците в срещата не се съгласиха напълно с нея. "Искаме пари за възстановяване, а те не са заявени в ЕС. Всеки хотел трябва да има собствена соларна инсталация, иначе не може да се справим. Токът поскъпна, с 20-25% са се увеличили и продуктите. Нямаме печалба", заяви Веселин Налбантов - собственик на хотелски комплекс в Слънчев бряг.

Още на среща в средата на юни, която се проведе в Бургас, министър Балтова подчерта, че са планирани средства за сектор "Туризъм" в Плана за възстановяване и развитие. Тогава тя заяви, че ако той бъде внесен до края на юли, първите средства се очакват през октомври. Планът обаче все още не е внесен.

1,7 млн. евро са предвидени в Плана за възстановяване за туризма

Според министър Балтова, дисциплината трябва да бъде изведена на първо място при обектите и субектите, заети в туризма. "Ако искаме да имаме туристи, трябва да сме ваксинирани", заяви служебният министър на туризма. Преди началото на срещата в Бургас, тя се ръкува с всички участници и попита: "Ваксинирани сте, нали?"

Следващата седмица ще бъдат поставени първите стикери "100% ваксиниран персонал" на местата за хранене и настаняване, в които работещите са напълно имунизирани. Тази инициатива бе обявена от Балтова в началото на сезона и още тогава срещна съпротива от страна на бранша, тъй като ваксинацията е доброволна, а не е задължително условия за работа. Такива плакати издигнаха и работещи в заведения в Бургас, които миналата седмица излязоха на протест срещу рестриктивните спрямо тях мерки.

Галерия