Няма място за притестение. Вода за Черноморието ще има, каза министър Емил Димитров (вляво). Снимки Черноморие-бг

Няма място за притестение. Вода за Черноморието ще има, каза министър Емил Димитров (вляво). Снимки Черноморие-бг

Нито Варна, нито Бургас трябва да се притесняват за водата си. Вода ще има за година и половина, дори при силен туристически поток. Черноморието няма да има проблем с водата, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Два месеца, след като министър Димитров заяви, че водна криза може да има, заради намалелия обем в язовир "Камчия", тя се отлага, засега.

Спешно изграждат 11-километров водопровод, за да не остане Бургас без вода

Правителството стартира в началото на декември миналата година процедура по изграждане на 11-километров водопровод, който да доведе водата от язовирите "Ахелой" и "Порой" до "Камчия", за да не остане хилядния град без вода. Тогава министър Димитров обяви пред медиите в Бургас, че за реализацията на проекта ще бъде обявено бедствено положение, за да може до края на февруари проблема да бъде решен. Зарази проливните дъждове от средата на януари и последвалите снеговалежи през изминалата седмица, нивото на водата в язовира се е покачило и това налага промяна в плана. "Проектът няма да мине по извънредната ситуация, а по Закона за обществените поръчки. Така ще мине процедурата за тръбопровода, за съоръженията, за стените", каза още министър Димитров.

Проектът предвижда водата от двата язовира, които са изградени за напояване на земеделски земи, да бъде пречистена през станция и да бъде използвана за питейни нужди. "По този начин Бургас ще получи още една система за водоснабдяване", каза още министър Димитров.

"От наличните количества на "Камчия" има вода. Затова проектът ще мине по нормалната процедура и устройственото планиране", допълни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Капацитетът на язовир "Камчия" е 233 млн. куб. м. вода. "Ние го държим на 200 млн. куб. м. Бургас годишно ползва 90 млн. куб. вода. Когато язовирът прелива, водата не се губи, тя отива към язовирите "Цонево" и "Георги Трайков" и се използва за промишлеността на Варна. А "Камчия" винаги се е ползвала само за битови нужди. С този проект Бургас ще има два резервоара (язовирите край Порой и Ахелой б.а.) и те ще се ползват само в случай на нужда", каза още министър Димитров.

Галерия