Корнелия Нинова е изпратила писмо до областния управител на Варна да спре решението на ОбС. Снимка Министерство на икономиката

Корнелия Нинова е изпратила писмо до областния управител на Варна да спре решението на ОбС. Снимка Министерство на икономиката

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова атакува доскорошния си опонент в партията Георги Герков чрез новия си пост -  вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията. В това си качество тя изпрати  писмо до областния управител на Варна Марио Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от Общинския съвет на Варна решение от 10 декември 2021 г., касаещо акциите на Общината в "Международен панаир Пловдив" АД.. На свое заседание местният парламент гласува Общината да прехвърли акциите си дружеството "Пълдин туринвест" АД, зад което стои пловдивският бизнесмен.

Община Варна прехвърля акциите си от Пловдивския панаир

В писмото се призовава областния управител на Варна да упражни нормативно регламентираните му правомощия за упражняване на контрол за законосъобразност на решенията на Общинския съвет, съгласно чл.45 , ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Министърът на икономиката и индустрията поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 8 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив".

"Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Община Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД  представлява акт на скрита приватизация", изтъква в писмото си вицепремиерът Нинова.