Дефиле на завършващите средното си образование тази година няма да има. Снимка Архив Черноморие-бг

Дефиле на завършващите средното си образование тази година няма да има. Снимка Архив Черноморие-бг

Никой не препоръчва балове. Ако ситуацията се нормализира, може това да стане през юли, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев. Министерството и в частност Регионалните управления на образованието по места нямат отношение към организацията и провеждането на абитуриентските балове. Традиционно с тях се слага край на средното образование от страна на завършващите XII клас. Баловете се провеждат на 24-ти май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, а в София те продължават няколко дни.

Тази година балове във вида явно няма да има. Завършващите в Бургас, които са предплатили за екскурзии в Турция са в изчакваща позиция. Пътуванията им се организират посредством туристически агенции. Парите са тези пътувания са събрани, но на този етап не се връщат. От фирмите изчакват да се нормализира ситуацията в Турция, за да стане ясно кога ще се осъществят тези екскурзии. Вторият вариант е парите да бъдат възстановени. От бургаските фирми обаче засега се въздържат да правят това, тъй като не са си ги получили обратно от туриските си партньори.

"Регионалното образование няма отношение към организацията за провеждане на баловете. Така че нямаме отношение и към събирането и възстановяването на средства. Нашите ангажименти приключват с края на учебната година", коментира пред "Черноморие" Виолета Илиева - началник на РУО в Бургас.

Матурите на 1-ви и 3-ти юни, изпитите след VII клас на 15-ти и 17-ти юни