Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков (в средата) посети острова в неделния ден. Снимки БТА

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков (в средата) посети острова в неделния ден. Снимки БТА

Министерството на културата търси финансиране чрез европейски фондове за реставрация и консервация на сградите и обектите на остров "Св. св. Кирик и Юлита". Това стана ясно от посещението на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов на острова, който се намира в Созопол. Те обсъдиха състоянието и бъдещето на острова заедно с областния управител на Бургаска област Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Преди да бъде осигурено финансиране за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, министър Минеков очаква първо план за консервация и реставрация, след което да бъде изготвен и план за управление на обекта.

Остров "Св. св. Кирик и Юлита" е обявен за паметник на културата през 1965 г. Той е включен в границите на резерват "Созопол", а от 2009 г. на територията му се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.  

Островът е свързан със сушата чрез вълнолом, а територията му е близо 83 декара. Смята се, че на острова се е помещавал най-древният град по българските земи. Според учени ролята на мястото е било Акропол на древния град-държава Аполония Понтика. На острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно е построен и манастирът "Св. св. Кирик и Юлита".

В края на 2020 година тогавашният министър на културата Боил Банов посети острова заедно с представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френският културен институт и посолството на Обединените арабски емирства. Тогава бе обсъдена идеята за превръщането на острова в Световен център на изкуствата.

Остров Кирик в Созопол става Световен център на изкуствата

На писмено питане, изпратено на 4-ти юни до пресцентъра на Министерството на културата от сайт "Черноморие" на какъв етап е реализацията на проекта, все още няма официален отговор.

Галерия