Eneva

Eneva

Министър и вицеолимпийски шампион станаха почетни граждани на Варна

бяха удостоени със званието почетен гражданин и символичен ключ на Варна. С тържествена церемония бяха връчени символите от кмета на града Кирил Йорданов. На събитието присъстваха областният управител на морската столица Коста Базитов, общински съветници, представители на спортните среди и видни общественици.

Стела Енева благодари за званието и каза, че ще продължи да се раздава и да работи, за да носи още медали, които да радват българите.
Варненската лекоатлетка Стела Енева е вицешампионът от Параолимпийските игри в Лондон 2012 година. Тя завоюва два сребърни медала и донесе слава на България и Варна. Тези постижения са връх в професионалната й и спортна кариера, която е стартирала в морската столица през 2000 година. Званието и бе присъдено от местната администрация отчитайки изключителните заслуги на варненската лекоатлетка към родния спорт, нейната роля за развитието на спорта за хора с увреждания във Варна и приносът й към авторитета на града.Neykov
Свилен Емилов Нейков е роден на 14 декември 1964 във Варна. Той е български състезател и треньор по гребане, педагог. Избран е за министър на физическото възпитание и спорта на 27 юли 2009 г. в осемдесет и седмото правителство на България, с министър-председател Бойко Борисов. Главен асистент в НСА. Ръководи упражнения по “Основи на спортната тренировка”. Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства – 1989, 1990 г., Студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. – Дуисбург Германия. Селекционер на националния отбор по гребане - класиране на Финали на Световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, бронзов медал от Световното първенство 1999 г. и Олимпийска квота за Олимпиада 2000 г. в Сидни. От юни 2006 г. работи като кондиционен треньор в ПФК ЦСКА.
Женен за олимпийската и световна шампионка в академичното гребане — Румяна Нейкова, имат двама сина.

Днес+