Миряни от Бургас изразиха несъгласието си с решенишята на Светия синод, взети на 24-ти февруари. Снимка Авторът

Миряни от Бургас изразиха несъгласието си с решенишята на Светия синод, взети на 24-ти февруари. Снимка Авторът

"Като миряни от Сливенска епархия искаме да изразим своето несъгласие с решението на Светия синод от 24-ти февруари, с което касира изборите за Сливенски митрополит и приетата Синодална наредба, която забранява на клирици и миряни да вземат участие в бъдеще при избора на митрополит. Десетки миряни от епархията сложиха подписите си под жалбата, с която искаме Светия синод да преразгледа решенията си и да завърши избора за Сливенски митрополит оттам, където той бе спрян, а именно да избере за нов владика един от двамата достоизбираеми митрополити, които бяха излъчени по време на изборите, които се проведоха на 18-ти февруари в сградата на Сливенската митрополия", това каза Велина Димитрова, която заедно с миряни от Бургас дадоха брифинг по повод последните събития, свързани с решенията на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит и да проеме Синодална наредба за избор на владици в бъдеще.

"Много съм разочарован от това, което се случва. Заставаме зад епархийските ни избиратели, които направиха своя избор на 18-ти февруари и избраха двама достоизбираеми епископи от списъка, изготвен от Светия синод. Благодарим на митрополитите, че намериха сили и доблест да кажат, че са направили грешка и ние ги подкрепяме", каза Ангел Куцаров.

Миряните от Сливенска епархия изпратиха жалби до Светия синод, като по този начин изразяват несъгласието си с взетите от част от митрополитите решения, касаещи избора на нов митрополит.

През последните дни няколко митрополита оттеглиха подкрепата си за гласуваната от тях Синодална наредба, която отнема правото на клирици и миряни да участват в бъдеще в избора на митрополит. 

Митрополит Йоан: Наредбата не може да се приложи, трябва да се постъпи разумно и спазвайки Устава - видео

В свое обръщение Пловдивският митрополит Николай казва: "Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах "за" касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка", и "...предлагам на Светия синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.".

Светият синод ще избира митрополит между Агатополски епископ Иеротей и Константийски епископ Михаил