Няма да подкрепя Наредбата на йота, каза Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Снимки Авторът

Няма да подкрепя Наредбата на йота, каза Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Снимки Авторът

"Наредбата не може да се приложи, тъй като тя не е приета на Църковно-народен събор. Тя е подзаконов акт, подзаконова разпоредба и не може да противоречи на Устава", това заяви пред медиите Варненски и Великопреславски митрополит Йоан след среща с представители на свещенството от Сливенска епархия. По настояване на свещениците от околиите от епархията митрополит Йоан - наместник на овдовелия епархийски престол на Сливенска митрополия се срещна и разговаря с тях на четири очи в продължение на час и половина. След срещата дядо Йоан отговори на въпроси на журналисти (гледайте видеото).

"Срещата беше продиктувана от желанието на група духовници да се срещнат с мен. Срещата беше във връзка с вълнението, предизвикано в последно време заради две причини – Синодалната наредба, която приехме на 24-ти февруари на редовното си заседание на Светия синод и вторият въпрос е касирането на изборите за нов Сливенски митрополит. Беше важно да си кажат определени техни желания, мисли, които изразиха и аз като наместник на овдовелия епархийски престол да мога да ги изслушам, и да имам за себе си мнение при бъдещото решаване на избора на седми Сливенски митрополит", каза още дядо Йоан.

"Подкрепих Наредбата, положих подписа си и видях, какво се случи във Варненската и Великопреславска епархия – несъгласието на миряните и духовенството да приемат тази Наредба, което доведе до там да си дам ясното изявление, че си оттеглям подкрепата заедно с Врачанския митрополит Григорий. Няма да я подкрепя на йота", допълни митрополитът.

"Светият синод е взел решение и то е ясно, и аз не мога да дам благословение и да си представя, че духовници ще отидат пред Светия синод, за да протестират срещу Светия синод. Те си го решават самостоятелно. Аз съм член на Светия синод, уважавам Светия синод и синодалните архиереи, и по този начин така смятам. Разбира се всеки може да направи едно или друго – да предизвика хора да подкрепят Светия синод, да помоли хората, те не са против Светия синод, а срещу Наредбата, тук не става въпрос за личности, тук става въпрос за подкрепят или да не подкрепят Наредбата. Така че те ще постъпят по съвест", така владиката коментира изказването на свещеници след срещата, че ще отидат пред Светия синод на 12-ти март, когато той се събира.

"Трябва да се постъпи разумно и спазвайки Устава да се намери решение съгласно действащия Устав.

Миряните винаги са имали участие в избора на митрополит. Имали са и в древност, имат и сега. Занапред, ако има някаква промяна ще я реши бъдещия Църковен събор. Тази Наредба трябва да се отнесе към авторитета на Събора, където присъстват архиереи, митрополити, свещенството, миряните и всички в своите представителни функции на отделните епархии събрани в Събора да си дадат мнението, аргументираните становища и след като се гласува съответно да се вземе решение и ако Съборът излезе с такова решение съответно се приема като документ от първа правна норма вече като закон към Устава. В момента Събор не може да се проведе поради ред причини, а иначе смятам, че би било добре да се проведе", допълни митрополит Йоан.

Галерия