Митрополит Йоан пристигна в Сливен преди около час. Снимка Черноморие-бг

Митрополит Йоан пристигна в Сливен преди около час. Снимка Черноморие-бг

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан вече е в Сливен за избора за нов Сливенски митрополит. Дядо Йоан трябва в рамките на три месеца да проведе днес втория избор, след като първия епархийски избор, който се проведе на 18-ти февруари и бе касиран с решение на Светия синод.

Очаква се, след края на Светата литургия, епархийските избиратели да се съберат в сградата на Сливенската митрополия и към 11.00 часа да започне изборът. В началото трябва да бъде избрана комисия, която да организира вота, който ще се проведе в два тура. И на двата епархийските избиратели трябва да определят по един кандидат от листата с достоизбираемите епископи. Минималният брой гласове, които трябва да получи кандидат е 22 гласа. Имащите право да пуснат бюлетина са 42-ма избиратели - по 6 от всички 7 околии на епархията.

В Сливен с втори опит за избор на нов митрополит

Списъкът с достоизбираеми епископи е следният: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

Дали изборът този път ще бъде излъчван на живо във фейсбук страницата на Българска Православна църква - Българска патриаршия все още не е ясно.