Млад служител уволнен, "забравил" да плати на НАП на дружеството имало опасност, след като българинът не е коректен към НАП, в бъдеще да прояви нелоялност и към работодателя си.

Варненецът бил командирован в Лондон, за да изпълни задача, която чуждестранните собственици му поставили. Преди да замине за Великобритания обаче, той платил само една част от задълженията си по ДДС като едноличен търговец, като пропуснал да погаси лихвите. Останали му за довнасяне 13 000 лева. 

Тъй като не се намирал в страната, публичните изпълнители от Варна изпратили поканата за плащане на задълженията на работодателя му, за да му я връчи той. В официалния документ, данъчните предупредили фирмата, че ако служителят не плати доброволно, ще наложат запор върху трудовото му възнаграждение. Чуждите собственици веднага отзовали своя служител от командировката в Лондон, посъветвали го да плати своето задължение към НАП. След като се издължил до стотинка, чуждестранните собственици поискали да се разделят с некоректния към държавата служител, тъй като според тях, безотговорното му поведението към плащането на данъци, е гаранция за некоректност към работодателя в бъдеще. 

В конфузна ситуация се озовала и лекар от Пловдив, която заминала на конференция в Испания. Тя също "забравила" да погаси задължения по ДДС в размер на 17 000 лв. За зла участ, докторката не взела достатъчно средства в брой за командировката си и когато се опитала да изтегли пари от банкомата, се оказало, че всичките й сметки са запорирани от НАП. Наложило се да звъни на свои близки в България, които да платят дълга й.

От НАП съветват своите клиенти, за да не попадат в подобни неприятни ситуации, при затруднения да търсят контакт с приходната администрация. Данъчните закони предвиждат редица възможности, чрез които клиентите в затруднения могат да обслужват своите дългове към държавата и да продължат да работят.

Повече информация за сключването на споразумение с НАП за плащане на части клиентите на агенцията могат да получат на телефон 0700 18 700 или от публичните изпълнители във всяка териториална дирекция на НАП.

 

 

Днес+