IMG_9058

IMG_9058

Монтират стъклен купол над разкрит християнски храм на спечелен от община Созопол проект "Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол". Той е на стойност 1 040 786 лева, като финансирането по програмата е 969 882,73 лева, в това число национално участие – 145 482,41 лева и от ЕС - 824 400,32 лева. Финансовият принос на община Созопол е 70 903,27 лева. Проектът бе представен днес от неговия ръководител - архитект д-р Румен Александров в присъствието на общински съветници, кметове, представители на созополските музеи и граждани.IMG_9049

"Реализацията на този проект идва навреме, защото Созопол за изминалата година се нареди сред трите най-известни туристически дестинации в световен мащаб", заяви главният архитект на община Созопол и допълни. "Това не е просто поредния проект, който община Созопол печели и реализира, това е проект, който ще направи общината модерна туристическа дестинация", заяви в приветственото си слово зам.-кметът Катя Стоянова, която допълни, че благодарение на този проект ще бъде изграден модерен туристически продукт извън Созопол, а имено в град Черноморец.
Водеща атракция в проектното предложение са три обекта, които са на територията на Стария град. Старият Созопол е със статут на групова недвижима културна ценност- обявен  за архитектурен и исторически резерват с постановление на Министерски съвет от 1974 г. Включени са следните обекти на интервенция – обект 1 - "Античен и християнски комплекс", трети етап – туристически информационен център и рампа за инвалиди. Обект 2 - "Експониране и организация на достъпа до археологическите разкопки на Християнски храм в приземието на многофункционалната административна сграда на Общинския съвет". Строително-монтажните работи ще способстват за организация на достъпа на посетители в приземното помещение, в което е ситуирана историческата находка. Ще бъде изграден защитен, предпазен стъклен купол и ще бъдат реализирани други реставрационни и консервационни дейности. Обект 3 - "Ремонт на Археологическия музей в град Созопол" - подобряване на топлинните характеристики на сградата, намаляване на влажността, подобряване на осветеността на помещенията и на подземните хранилища на музея, доставяне на нови витрини за експонатите, осигуряване достъп за хора с увреждания до всички нива на музея. Тези дейности ще спомогнат за по-качественото съхранение на културните паметници, ще разширят възможностите за тяхното експониране и ще повишат комфорта на посетителите на музея. Обект 4 - "Строителство на нови експозиционни зали на Созополския археологически музей ситуирани в град Черноморец" (културно-анимационен център "Свети Никола"). На отреденото петно от 1800 кв.метра ще се построят 2 броя експозиционни зали и сервизни помещения с обща застроена площ 450 кв.метра. Експозиционните зали ще бъдат обзаведени и оборудвани, а в едната от залите ще се оборудва анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природните атракции на община Созопол.IMG_9055
Общата цел на проекта у подобряване на качеството на живот и работно среда с по- добър достъп до основните услуги и нови възможности за повишена регионално конкурентноспособност и устойчиво развитие. С реализирането на проекта "Интеграция на културно-историческите ценности и дивесификация на туристическите продукти на територията на община Созопол" ще се повиши значително икономическата активност и качеството на предлаганите туристически продукти и услуги чрез утвърждаване на иновативни мултиплицируеми нови форми за алтернативен туризъм и развиване на качествено широкообхватна и териториално диверсифицирана туристическа анимация и цифрова интерпретация. Целевите групи, към които са ориентирани продуктите и резултатите от проект са туристите, отседнали в курортните зони на община Созопол. Краен бенефициент е местната общност и  особено преобладаващата част от местното население, които работят в туристическия сектор.
Строително- монтажните работи в Созопол вече започнаха. В четвъртък  от 11.00 часа ще бъде направена официално първа копка на културно- анимационния център "Свети Никола" в Черноморец.