Годишнината на библиотеката ще бъде отбелязана и с други събития през годината, каза Мария Бенчева. Снимка Лина Главинова

Годишнината на библиотеката ще бъде отбелязана и с други събития през годината, каза Мария Бенчева. Снимка Лина Главинова

С научната конференция "Морето! Най-голямото събитие!" започват празниците, посветени на 130 години от създаването на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Мотото, от популярното стихотворение на поета Христо Фотев, не е избрано случайно. Така се осъществява връзката на Бургас  с библиотеката, която е основана в далечната 1888 година, като градска от мъдри наши съграждани.
В продължение на два дни - на 8-и и 9-и май конференцията ще събере гости и приятели на библиотеката в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". "Форумът е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС и е в месеца, в който Бургас ще бъде домакин на "Европейски морски ден", каза Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека “Пейо Яворов“.
В конференцията с доклади ще се включат кинорежисьорът проф.Георги Дюлгеров, проф. Михаил Неделчев, литературният критик Митко Новков и проф. д-р Юлиан Куюмджиев. Те ще говорят за морето в киното, морето в литературата, морето в изкуството и морето в музиката.
За събитието са поканени  гости и колеги на бургаската библиотека от София и цялата страна. Потвърждение за участие е дала Паулиана Новакова - внучка на Паулина и Стефан Станчеви. Стефан Станчев е бил уредник на библиотеката. 
Конференцията е в навечерието на 11-и май - професионалния празник на библиотекаря. На този ден работещите в Регионална библиотека "Пейо Яворов" ще посетят Чирпан - родният град на поета, който е патрон на културния институт. Тази година се навършват 140 години от рождението на Пейо Яворов.

Годишнината на библиотеката ще бъде отбелязана с поредица от събития през цялата 2018 година. На рождения ден бе посветен и брандирания автобус с ликовете на известни писатели и поети, който пътува по линия №9 от комплекс "Меден рудник" към комплекс "П.Р.Славейков".

Яворов пътува в компанията на Вазов в автобус в Бургас