Му Тунч ще представи тази вечер филма си Арада, с който се открива фестивала. Снимки Лина Главинова

Му Тунч ще представи тази вечер филма си Арада, с който се открива фестивала. Снимки Лина Главинова

Турският режисьор Му Тунч пристигна в Бургас за откриването на "Burgas International Film Fest". С прожекцията на неговия филм "Арада" тази вечер официално ще бъде дадено началото на четвъртото издание на фестивала. В "Арада" участва любимата звезда на Турция - Бурак Дениз (в момента зрителите у нас могат да го гледат в ролята му на Мурат в сериала "Любовта не разбира от думи б.а.).

"Арада" излиза през 2018 г. и се счита за първия пънк филм на Турция. Той се прожектира на международни филмови фестивали. Селектиран е от Музея за изкуство и дизайн в Ню Йорк като част от ретроспектива, посветена на пънк културата.

Седем игрални филма са включени в програмата на BIFF. "Тази година разширихме обхвата и вече показване, не само филми от Черноморския регион, но и от цял свят", каза Емил Ованесов - фестивален директор на BIFF. Бургазлии ще могат да гледат филми Мексико, Турция, Италия, Испания и Македония. Българското кино ще бъде представено с филмите "Обратната страна на медала" с реж. Николай Урумов, "Брак" с реж.Слава Дойчева, "Сенки" с реж. Виктория Караколева, "Подарък за баба" с реж. Анна Горанова. Ирена Даскалова ще разкаже кратки човешки истории във филма си "Нощ над града" на 25 юли от 19.00 часа. Сред специалните гости на събитието ще има и силно бургаско присъствие в лицето на Любен Кюркчиев, който от години живее и работи в Шанхай. В родния Бургас той ще представи лентата "Часова разлика" на 23 юли в КЦ "Морско казино" от 19.00 часа.
Журито, което тази година ще оценява филмите е в състав - Ирена Даскалова - България, режисьор и продуцент, Вики Рекакиш - Унгария, продуцент, Ана Горанова - България, режисьор, процудент, Илкер Савашкурт - Турция, режисьор, актьор и музикант. Победителят ще получи награда от "Ню бояна филм студио", която е стойност 10 000 евро под формата на услуги.

Зрителите също ще могат да гласуват за своя любим филм.

В рамките на фестивала ще се проведе и майсторски клас на Теодор Ушев.

Фестивалът се организира от "Eleven Twelve" в партньорство с Община Бургас, Национален фонд "Култура", Италиански културен институт, посолството на Република Португалия в България, посолството на Унгария в България, посолството на Република Гърция, посолството на Грузия в България, португалски културен институт "Камойш", Унгарски културен институт, Регионална библиотека "Пейо Яворов" и др.

Медиен партньор е сайт "Черноморие".

Галерия